Με πολλά ερωτήματα για τις αγορές ήρθε το νέο έτος, καθώς μετά από ένα δίμηνο ράλι, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με πολλά χαρτοφυλάκια να ψάχνουν το χρυσό συνδυασμό των αποδόσεων.

Και όπως διαπιστώνει η UBS, μετά από την τρίτη καλύτερη απόδοση των τελευταίων τριών δεκαετιών που προσέφερε τους τελευταίους δύο μήνες του 2023 ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 μετοχών και ομολόγων, υπάρχουν τρία ζητήματα που απασχολούν πλέον τους επενδυτές.

Πού στρέφονται τώρα τα «βαριά πορτοφόλια» – Τι δείχνει η έρευνα της BofA

  1. Μπορούν οι αγορές μετοχών και ομολόγων να συνεχίσουν να ανεβαίνουν το 2024;
  2. Πώς πρέπει να πλοηγηθούμε στα χαρτοφυλάκια μέσω της επερχόμενης στροφής του κύκλου επιτοκίων;
  3. Πώς να αντιμετωπίζουμε τους γεωπολιτικούς και πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους μήνες;

Σε αυτά τα ερωτήματα, ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS, απαντά, εν συντομία:

1. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα θετικά αποτελέσματα τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων. Το βασικό μας σενάριο είναι η ομαλή προσγείωση.

Τα χαμηλότερα επιτόκια, η θετική (αν και επιβραδυνόμενη) οικονομική ανάπτυξη και τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αναμένεται να υποστηρίξουν μέτρια περαιτέρω ανοδική πορεία για τις μετοχές.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης, δεδομένου ότι τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από την εκτίμηση της Fed για το πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο. Ευνοούμε τα ομόλογα σε βάση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο.

2. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τις αποδόσεις και θα αυξήσουν τους κινδύνους επανεπένδυσης για τους επενδυτές που προτιμούν μετρητά και μετοχές. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για τους επενδυτές να επαναφέρουν τα χαρτοφυλάκια σε ισορροπία. Βλέπουμε τόσο τακτικά όσο και στρατηγικά οφέλη από τη μετατόπιση των χαρτοφυλακίων από τα μετρητά και προς τα ομόλογα και τις μετοχές.

3. Η γεωπολιτική είναι πιθανό να παραμείνει στο επίκεντρο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αποσυνδεθούν οι ευρείες επενδυτικές αποφάσεις από την πολιτική. Δεν αναμένουμε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό, αν και μπορεί να προσθέσει αστάθεια στην αγορά βραχυπρόθεσμα.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν είχαν ιστορικά καθοριστικό αντίκτυπο στις αγορές, αν και συμβάλλει στην εικασία των επενδυτών ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Νοέμβριο (μήνας εκλογών) τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Οι συστάσεις

Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, ο Haefele διατηρεί θετική στάση για το ποιοτικό σταθερό εισόδημα. Στις μετοχές, εστιάζει σε ποιοτικές μετοχές που θα πρέπει να δείχνουν αντοχές σε ένα περιβάλλον βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης χάρη στους ισχυρούς ισολογισμούς, την υψηλή κερδοφορία και το ανθεκτικό προφίλ κερδών τους.

Προτιμά τον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και προσφέρει έκθεση σε σημαντικές τάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, βλέπει ευκαιρίες τακτικής σε τομείς της αγοράς μετοχών που πιθανότατα θα ήταν ιδιαίτερα ωφελούμενοι από ένα σενάριο “Goldilocks”, δηλαδή ταχύτερης ανάπτυξης, χαμηλότερου πληθωρισμού και προληπτικών μειώσεων των επιτοκίων της Fed. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Haefele, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα τα πάνε καλά και στα δύο σενάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές