Άνοδο που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η  επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε η Ουκρανία σε σημαντικό τερματικό σταθμό καυσίμων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εγείρει νέες ανησυχίες για διαταραχές του εφοδιασμού.

Τα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης  West Texas Intermediate για τον Φεβρουάριο ενισχύθηκαν κατά 2,13 δολάρια ή 2,9% και διαπραγματεύονται στα 75,54 δολάρια το βαρέλι. Το Brent
συμβόλαιο για τον Μάρτιο σημείωσε άνοδο 1,74 δολάρια ή 2,21% και διαπραγματεύεται στα 80,30 δολάρια το βαρέλι.

Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις

Το χτύπημα στο τερματικό σταθμό καυσίμων στη Ρωσία

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν σημαντικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων κοντά στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε πηγή στο Κίεβο στο BBC και στη Wall Street Journal. Η εγκατάσταση Ust-Luga στη Βαλτική Θάλασσα εξάγει 1,35 εκατομμύρια βαρέλια  αργού πετρελαίου, καυσίμων και διυλισμένων προϊόντων ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

«Η επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο λιμάνι της Βαλτικής εγείρει το ερώτημα: Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση των Ουκρανών να επιτεθούν στις ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές; Αν είναι έτσι, αυτό είναι ένα πρόβλημα» εξηγεί ο Bob Yawger, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho Americas.

Η επίθεση αναδεικνύει την ευπάθεια αυτών των εγκαταστάσεων σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και αλλού στον κόσμο, ιδίως στη Μέση Ανατολή, τονίζει ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

«Είναι ένα αρκετά σημαντικό τερματικό που χτύπησαν και αν συνεχίσουν να προσπαθούν να στοχεύουν τις ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές, αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι και αυτό είναι που η αγορά τιμολογεί εδώ», δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital.

Οξύνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, οι αμερικανοί που εργάζονται σε αεροπορική βάση στο Ιράκ εξετάζονται για «τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις» μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες από τους μαχητές συμμάχους του Ιράν το Σάββατο, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία δέχονται επανειλημμένα επιθέσεις από μαχητές που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι μαχητές Χούτι, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας κρίσιμης εμπορικής αρτηρίας, παρά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Οι επιθέσεις έχουν υποδαυλίσει τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν παρασύρονται σε μια περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Επανεκκίνηση του μεγαλύτερους κοιτασμάτος πετρελαίου στη Λιβύη

Η Λιβύη, μετά από τρεις εβδομάδες διακοπής λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της,  ανακοίνωσε ότι επανεκκινεί τις εξαγωγές και την παραγωγή στο κοίτασμα Sharara.

Το εν λόγω κοίτασμα είχε ημερήσια παραγωγή περίπου 270.000 βαρελιών αργού πετρελαίου και αναμένεται πλέον να συνεχιστεί απρόσκοπτα ενώ σχετικά με μια ρήτρα στα συμβόλαια που επιτρέπει την αναστολή των παραδόσεων, θα αρθεί, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corp.

Οι έμποροι έχουν γενικά επικεντρωθεί περισσότερο στις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης παρά στον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities