Το «πράσινο φως» σε 11 ETFs, γνωστά στην Ελλάδα ως Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια – ΔΑΚ, σε bitcoin spot που έδωσε στις 10.1.2024 η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, αποτέλεσε σύμφωνα με αναλυτές σημείο καμπής τόσο για το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, όσο και συνολικά για την αγορά των cryptos καθώς όπως αναφέρεται «ξαναστήνει το παιχνίδι για ολόκληρο τον κλάδο».

Η συμμετοχή κολοσσών στη διαχείριση κεφαλαίων, όπως η BlackRock Inc., η Fidelity Investments, η Frankin Templeton, η Invesco κ.ά. στη δημιουργία των 11 ETFs που έλαβαν άδεια (ARK 21Shares Bitcoin ETF, Bitwise Bitcoin ΕΤΡ Trust, BlackRock iShares Bitcoin Trust, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, Franklin Bitcoin ETF, Grayscale Bitcoin Trust, Hashdex Bitcoin ETF, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, WisdomTree Bitcoin Fund, Valkyrie Bitcoin Fund και VanEck Bitcoin Trust), καθιστά, όπως λέγεται, το Bitcoin μια πιο mainstream επενδυτική επιλογή, με σαφώς λιγότερο ρίσκο και υψηλότερη προβλεψιμότητα.

OHE: Το crypto που είναι βασικό εργαλείο για το οργανωμένο έγκλημα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία

Το Bitcoin

Υστερα από την κατάρρευσή του κατά 80% το 2022, το Bitcoin αυξήθηκε κατά 155% το 2023, ενώ μόνο από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν άρχισε να φημολογείται πως η αρμόδια αμερικανική αρχή πλησιάζει σε θετική απόφαση για τα ETFs bitcoin spot, εκτινάχθηκε κατά περίπου 70%.

Ετσι όταν στις 11 Ιανουαρίου άρχισε η διαπραγμάτευση των 11 ETFs στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τον Nasdaq και το χρηματιστήριο παραγώγων του Σικάγο, μετά την πρόσκαιρη άνοδο της τιμής του σχεδόν στα 49.000 δολάρια, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε όλες τις αγορές («αγόρασε στη φήμη και πούλησε στην είδηση»), κερδοσκοπικά κεφάλαια θέλησαν να πάρουν ορισμένα από τα κέρδη τους οδηγώντας την τιμή του ως τα 41.500 δολάρια πριν κινηθεί σήμερα στην περιοχή των 43.000 δολαρίων.

Αγορά μεριδίων

Να σημειωθεί επίσης πως ενώ πλέον η απόκτηση του bitcoin καθίσταται ευκολότερη για τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν μερίδια από τα εγκεκριμένα ETFs, τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και στον ίδιο χρηματιστηριακό λογαριασμό με τις μετοχές και τα ομόλογά τους, ορισμένοι επενδυτές ανακάλυψαν πως η χρήση παραδοσιακών επενδύσεων έχει και μειονεκτήματα, αφού όταν κλείνουν οι παραδοσιακές αγορές, οι κάτοχοι μεριδίων των ETFs δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις αγοράς ή πώλησης, την ώρα όμως που το bitcoin λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν πως το παιχνίδι στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων διευρύνεται, καθώς εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου για να δημιουργηθούν και νέα ETFs π.χ. με βάση το Etherium, το δεύτερο μεγαλύτερο με βάση την κεφαλαιοποίηση.
Επιφυλάξεις

Αναλυτές της Bernstein εκτίμησαν ότι οι ροές στα ETFs του bitcoin θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε σημείωμα της JPMorgan Chase & Co, ο στρατηγικός αναλυτής Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός αναμένοντας ωστόσο πιθανές εισροές έως και 36 δισ. δολ. από άλλα προϊόντα κρυπτογράφησης. Τις πρώτες τρείς ημέρες διαπραγμάτευσης τα ETF bitcoin είχαν εισροές 871 εκατ. δολ. Αναλυτές της Citigroup παρατηρούσαν πως οι εισροές κεφαλαίων σε έναν χρόνο από την ίδρυση του SPDR Gold Shares (GLD), του πρώτου ETF χρυσού, που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2004, οδήγησαν σε αύξηση του ενεργητικού του κατά 500%, ενώ η τιμή στου χρυσού δεν ακολούθησε.
Οι προβλέψεις

Για την πορεία της τιμής του bitcoin οι προβλέψεις πάντως ζαλίζουν: Οι περισσότεροι αναμένουν πως θα φθάσει εφέτος τα 100.000 δολ., η Standard Chartered έθεσε τιμή-στόχο τα 200.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest και «ταύρος» των bitcoin Κάθι Γουντ «βλέπει» στο βασικό σενάριο τα 682.800 δολ. ως το 2030.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτές τις προβλέψεις. Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El – Erian δήλωσε ότι η έγκριση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ναι μεν ξαναστήνει το παιχνίδι στα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν θα ενισχύσει τη χρήση του Bitcoin. Ακόμη και η ίδια η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξέφρασε αμφιβολίες. Ειδικότερα, ο πρόεδρός της Gary Gensler αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα «ένα κατά κύριο λόγο κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο με διακυμάνσεις, το οποίο χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες». Μάλιστα ορισμένοι έκαναν λόγο για «ιστορικό λάθος» για την απόφαση κεφαλαιαγοράς, την οποία στήριξαν τρία μέλη έναντι δύο που μειοψήφησαν.

«Μην εμπλακείτε»

«Αυτή είναι η τελευταία φορά που μιλάω για το Bitcoin» δήλωσε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Πιστεύω ότι σπαταλάμε πολλές λέξεις σε αυτό, καθώς δεν χρησιμεύει σε τίποτα, αφού η μόνη πραγματική χρήση του είναι για απάτες, φοροδιαφυγή και σωματεμπορία». «Υπερασπίζομαι το δικαίωμά σας να επενδύετε. Δεν θέλω να σας πω τι να κάνετε. Οπότε η προσωπική μου συμβουλή είναι να μην εμπλακείτε» σημείωσε.

Τις επιφυλάξεις για τον ρόλο που μπορούν να έχουν τα κρυπτονομίσματα ως σημαντικό assets για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εξέφρασε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι ακριβώς χρήματα. Είναι περισσότερο σαν ένα ταμείο διαχείρισης χρημάτων».

Η «νομιμοποίηση»

Μπορεί ορισμένοι να «βλέπουν» πως η βιομηχανία της κρυπτογράφησης οδηγείται μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το περιθώριο στη «νομιμοποίηση», εν τούτοις είναι μάλλον άτοπο στην παρούσα φάση να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις. Σήμερα υπάρχουν 8.718 κρυπτονομίσματα, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να κυμαίνεται στα 1,71 τρισ. δολ, εκ των οποίων όμως τα 836 δισ. δολ. αφορούν το Bitcoin, τα 306 δισ. δολ. στο Ethereum και τα 95 δισ. δολ. το Tether.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει υποστεί τρομακτικές μεταβολές, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 η κεφαλαιοποίηση των 9.158 τότε κρυπτονομισμάτων από το υψηλό των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχοντας υποστεί βαριά πλήγματα, σκάνδαλα και πτωτική πορεία, βρέθηκε στη δίνη μεγάλης κρίσης, αφού χάθηκαν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 854 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρώτο συμβόλαιο

Μετά την κατάρρευσή των αγορών crypto το 2022 (-60%), ύστερα από μία σειρά σκανδάλων, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX προς τα τέλη του έτους και την καταδίκη του ιδρυτή του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, για απάτες, το 2023 η αγορά σημείωσε άνοδο άνω του 100% με το Bitcoin να κερδίζει 155%, ενώ εκατοντάδες μικρότερα κρυπτονομίσματα, από το Solana που υποστηρίζεται από τον Σαμ Μπάκμαν-Φριντ μέχρι τα λεγόμενα memecoins με σκύλους ή βατράχια, απογειώθηκαν.

Π.χ. 1.000 δολάρια Solana στις αρχές του 2023 έφθασαν τις 8.000 δολάρια στο τέλος του έτους. Τα πάνω-κάτω και οι χρεοκοπίες όμως δείχνουν πως υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση από το να αποκαλέσει κανείς τα crypto ως mainstream αγορά ή είναι κάπως νωρίς για θεωρήσει κανείς ως πέρασμα στην πραγματική οικονομία το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά την απόφαση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής υπογράφηκε αυτό που θεωρείται το πρώτο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου στον κόσμο με τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή να συμφωνούν ότι το ενοίκιο θα καταβάλλεται μηνιαίως σε Bitcoin, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2008 από έναν προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα