Παρά την πτώση που παρατηρείται στις αρχές του 2024, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να κλείσουν το έτος έως και 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, εκτιμούν αναλυτές στρατηγικής της UBS.

Σύμφωνα με σημείωμα της UBS οι πρόσφατες κινήσεις των τιμών είναι «μικρές» συγκριτικά με την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου κατά 15% το 2023 και «η δύναμη του άξονα πολιτικής της [Federal Reserve] δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Ο χρυσός παραμένει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της UBS, προβλέποντας άνοδο στα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές της Scotiabank διατήρησαν μια πιο προσεκτική προοπτική, αλλά αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την πορεία των τιμών . Ειδικότερα, εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους η τιμή του χρυσού θα είναι στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.900 δολάρια ανά ουγγιά, που εκτιμούσαν στο παρελθόν.

Οι τιμές του χρυσού μπορεί να επηρεαστούν από παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα της αγοράς – που μπορεί να τονώσουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως «ασφαλούς καταφυγίου».

Ο παράγοντας Fed

Οι αγορές είναι ολοένα και πιο αβέβαιες ότι η Fed θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο. Η τρέχουσα τιμολόγηση μειώνει την πιθανότητα σε περίπου 48%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, από 81% μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις επόμενες συναντήσεις νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τρίτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

Ο χρυσός έφτασε σε αρκετά υψηλά ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους και έκλεισε στο ρεκόρ 2.078 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι αναλυτές συνέδεσαν την άνοδο με τις προσδοκίες για τα επιτόκια και την παγκόσμια αστάθεια που προέκυψε από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς .

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν επίσης σημαντικός αγοραστής χρυσού το 2022 και το 2023, καθώς διαφοροποιούν τα αποθέματά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities