Η πρόοδος του έργου «GREGY Project» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο.

Κοπελούζος: Στα έργα PMI της Ε.Ε. η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησής του, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.

Έργα ΑΠΕ στην Αίγυπτο

Στον αιγύπτιο πρόεδρο δόθηκε μια επισκόπηση των σχεδίων του ομίλου για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αίγυπτο, ενώ παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου Κοπελούζου για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο «θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη».

Ο Αιγύπιος πρόεδρος έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθούν τα προτεινόμενα έργα το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να εξαλειφθούν τυχόν εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Επιβεβαίωσε δε την πρόθεση της Αιγύπτου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η οποία θα ωφελήσει την Αίγυπτο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ενώ εξήρε την επίμονη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, «η οποία καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες».

Ποιο συμμετείχαν

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Dr. Mostafa Madbouly, ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr. Mohamed Shaker καθώς και ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια