Η Κίνα εξετάζει ένα πακέτο διάσωσης που υποστηρίζεται από υπεράκτια χρήματα για να αποτρέψει την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών της, σύμφωνα με το Bloomberg News, όπως αναφέερει το CNBC.

Κίνα: Ξεπερνά την ΕΕ στην έρευνα για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

Η έκθεση, επικαλούμενη άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές στοχεύουν να λάβουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (278 δισεκατομμύρια δολάρια), κυρίως μέσω υπεράκτιων λογαριασμών κινεζικών κρατικών εταιρειών για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς αγοράζοντας μετοχές μέσω των αγορών του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης βάλει στην άκρη 300 δισεκατομμύρια γιουάν τοπικών κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε μετοχές μέσω κρατικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών China Securities Finance Corp. ή Central Huijin Investment Ltd.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 11,4% πέρυσι, σημειώνοντας το τρίτο συνεχόμενο έτος πτώσης. Δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σχεδόν 14% το 2023, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ασιατικό χρηματιστήριο με τις χειρότερες επιδόσεις.

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται μια ημέρα αφότου ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κρατικού συμβουλίου ότι η χώρα θα εφαρμόσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματιστηριακών αγορών της.

«Πιο ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα»

«Πρέπει να λάβουμε πιο ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την αγορά και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Λι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η συνέπεια των προσανατολισμών μακροοικονομικής πολιτικής, να ενισχυθεί η καινοτομία και ο συντονισμός των εργαλείων πολιτικής, να εδραιωθεί και να ενισχυθεί η θετική οικονομική ανάκαμψη και να προωθηθεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.»

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και δεν υπήρξε καμία ένδειξη για το πόσα χρήματα θα κινητοποιηθούν ή πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα.

Η Κίνα επεσήμανε προηγουμένως ότι δεν έχει βασιστεί σε κίνητρα μέχρι στιγμής.

«Για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν καταφύγαμε σε μαζικά κίνητρα. Δεν επιδιώξαμε βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ενώ συσσωρεύσαμε μακροπρόθεσμους κινδύνους», δήλωσε ο Λι σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Αντίθετα, επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση των εσωτερικών οδηγών».

Ο Λι αναφέρθηκε σε αυτό, σημειώνοντας ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά περίπου 5,2% το 2023. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% στην Κίνα πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή