Την «πλάτη» της Κίνας βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της έρευνας σχετικά με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν.

FT: Η ΕΕ προτείνει την επιβολή μέτρων κατά του Ισραήλ αν ο Νετανιάχου εμποδίσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το 2021 η Κίνα ήταν πρώτη στον αριθμό των δημοσιεύσεων με αξιολόγηση από ομοτίμους σε τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και η τεχνολογία μπαταριών λιθίου, αντλιών θερμότητας και δέσμευσης άνθρακα. Αυτό αποτελεί αντιστροφή σε σχέση με το 2010, όταν η ΕΕ ήταν πρώτη στις δημοσιεύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς εκτός από την αιολική ενέργεια.

«Η Κίνα μετατρέπεται ολοένα και ταχύτερα σε παγκόσμιο ηγέτη στην επιστήμη και την καινοτομία για αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες», αναφέρει το έγγραφο. «Η έκθεση της ΕΕ στην Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο τεχνολογική».

Προσπάθειες απεξάρτησης

Όπως υπενθυμίζει το οικονομικό πρακτορείο, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προωθήσει μια στρατηγική «απεξάρτησης» από την Κίνα, μειώνοντας τις εξαρτήσεις σε διάφορες κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κυψελών.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παρουσιάσει την Τετάρτη πρόταση ενός πλαισίου κανόνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας του να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους κλάδους.

Και ενώ η ευρωπαϊκή εξάρτηση από την παραγωγή της Κίνας για προϊόντα όπως οι ηλιακές κυψέλες είναι γνωστή, το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το χάσμα στην έρευνα και την καινοτομία θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για την ΕΕ να μειώσει αυτές τις εξαρτήσεις.

«Τα κενά στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εξαρτήσεις από τις εισαγωγές μελλοντικών τεχνολογιών και συναφών προϊόντων», σημειώνεται στη μελέτη. «Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρονικά, έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες επιλογές για εμπορική διαφοροποίηση».

Περίπου το 22% των εισαγωγών της ΕΕ προήλθε από την Κίνα το 2022, σημειώνοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ μειώθηκε.

Αλληλεξάρτηση

Η έκθεση σε κινεζικές εισροές σε όλες τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού είναι ιδιαίτερα ισχυρή για βιομηχανίες της ΕΕ, όπως τα βασικά μέταλλα, τα χημικά, τα ηλεκτρονικά και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός.

Συνολικά οι κινεζικές εισροές αντιπροσωπεύουν το 5% της αξίας της βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ.

Πάντως στην έκθεση τονίζεται ότι η Κίνα έχει ορισμένες εμπορικές εξαρτήσεις από την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά «στρατηγικά προϊόντα και κρίσιμες τεχνολογίες». Ο τομέας των ηλεκτρονικών ειδών της Κίνας εξαρτάται από τις εισροές της ΕΕ για σχεδόν το 5% της συνολικής αξίας της παραγωγής του, εκτιμάται στην ίδια μελέτη. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με τον βαθμό εξάρτησης που έχει ο συνολικός βιομηχανικός τομέας της ΕΕ από κινεζικές εισροές.

«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ΕΕ, σε ένα πλαίσιο φθίνουσας κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και πιθανώς αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green