Την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα η κυβέρνηση «μοιράζει» επιδόματα.

Το εισόδημα των εργαζομένων δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε περικοπές αγορών, ακόμη και βασικών αγαθών ώστε «να τα βγάλουν πέρα» και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Ακρίβεια: Ως και 1.110 ευρώ το μήνα για τα βασικά δίνει μια 4μελής οικογένεια

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Alco που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, εννέα στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής λόγω της ακρίβειας, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό τους φέτος.

Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 10% δηλώνει πως δεν έχει την μειώσει «καθόλου».

Επίσης, υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο, αν και δεν συζητείται τόσο συχνά όσο τα υπόλοιπα, είναι εξίσου (ή και περισσότερο) βαρύνουσας σημασίας: το δημογραφικό!

Από τις κατά καιρούς μελέτες εγχώριων τραπεζών και διεθνών οίκων κοινή είναι η εκτίμηση βάσει των δημογραφικών προβολών πως την επόμενη 10ετία θα είμαστε ο πιο γερασμένος λαός της Ευρώπης, ενώ ο πληθυσμός της χώρας θα υποχωρήσει δραματικά.

Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα θα πρέπει να σταματήσει η φυγή των νέων από τη χώρα, να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει και πρωτίστως να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον, προκειμένου τα νέα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν όσα παιδιά θέλουν, όταν το θέλουν.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θέτει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων που είναι στοχευμένο στην γενιά Z.

Επίδομα σε ζευγάρια

Ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ) αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2023. Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2020 έχει θεσμοθετηθεί επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ

Ο κατώτατος μισθός

Επιταχύνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό  στον ιδιωτικό τομέα και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5%-6% ώστε να φθάσει στα 820 ευρώ – 830 ευρώ (από 780 ευρώ).

Στον ιδιωτικό τομέα η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός τον Απρίλιο – Μάιο του 2024. Εκτιμάται ότι ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ευνοεί κυρίως τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν έχουν προϋπηρεσία.

«Ψήνεται» νέο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Την ευκαιρία να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν, θα έχουν σύντομα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Στόχος του μέτρου είναι να «πέσουν» άδεια ακίνητα στην αγορά, κάτι που θα ρίξει τις τιμές των ενοικίων καθώς νέοι άνθρωποι, και ζευγάρια δυσκολεύονται να βρουν στέγη για ενοικίαση και όταν βρίσκουν, είναι αρκετά ακριβή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και έχει στόχο να ρίξει στην αγορά περίπου 12.500 κενές κατοικίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Όταν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ακινήτου θέλει να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, αν μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα λάβει επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά. Η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι. Έχει βρει λοιπόν τον επόμενο ενοικιαστή και επιβεβαιώνεται ότι τον έχει βρει από ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων