Σε στήριξη των κινητοποιήσεων των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων καλεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτώντας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «τα αιτήματα, εκφράζουν την αγωνία τους για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για την συνεχιζόμενη και συντονισμένη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επικρατούν στην αγορά, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών».

ΣΕΚ: Οι χαμηλές τιμές γάλακτος δυσκολεύουν την επιβίωση των κτηνοτρόφων

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ προσθέτει:

«Αυτή η αγωνία σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης και συνεχίζουν να απειλούν με κατασχέσεις τις αγροτο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα σπίτια των παραγωγών, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας στον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η συνεχιζόμενη ερήμωση της υπαίθρου.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ο ΣΕΚ καλεί τις Οργανώσεις μέλη του σε όλη την Ελλάδα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως και όλους τους κτηνοτρόφους, για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας».

Εξι βασικές διεκδικήσεις

Στις βασικές διεκδικήσεις των αγροτικών και κτηνοτροφικών κινητοποιήσεων ο ΣΕΚ τονίζει τα εξής:

  1. Άμεσα δραστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  2. Προστασίας των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές ορισμένων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, που κερδοσκοπούν μειώνοντας την τιμή παραγωγού και
    αυξάνουν τις τιμές στον τελικό καταναλωτή. Αυστηροί έλεγχοι και κανόνες.
  3. Ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2»
  4. Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων.
  5. Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας το ελαιόλαδο κ.α., που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στην δύσκολη αυτή συγκυρία, και στην απορρόφηση των
    ζωικών μας προϊόντων.
  6. Άμεσα υλοποίηση μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές και τις πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής
    και γεωργικής παραγωγής, όπως τη Θεσσαλία και τον Έβρο κ.τ.λ και αποκατάσταση και δημιουργία των υποδομών για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO