Στην πρώτη για φέτος μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, μετά από δύο αντίστοιχες μειώσεις πέρσι, προχωράει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC), στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τονώσει την οικονομία και να προσελκύσει επενδύσεις προκειμένου να αναστρέψει τους αρνητικούς δείκτες και τη γενικευμένη επιφυλακτικότητα απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να μειώσει την ποσότητα ρευστότητας που οι τράπεζές της καλούνται να διατηρούν ως αποθεματικά στις αρχές του επόμενου μήνα.

Πολ Κρούγκμαν: Τα οικονομικά δεινά της Κίνας είναι πρόβλημα για όλους

Οι απαιτήσεις αναλογίας αποθεματικών για τις τράπεζες θα μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης από τις 5 Φεβρουαρίου, κάτι που θα προσφέρει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (139,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μακροπρόθεσμο κεφάλαιο, δήλωσε ο Pan Gongsheng, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.

Η PBOC, ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών που πρέπει να διατηρήσουν οι τράπεζες θα αυξήσει την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια και θα τονώσει τις δαπάνες στην ευρύτερη οικονομία.

Η ανάπτυξη

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε επίσης στο 5,2%, αλλά έπεσε πολύ λιγότερο από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Η ανάκαμψη της χώρας μετά την Covid ήταν αδύναμη, με κορυφαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη θα είναι «ελικοειδής».

Το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει την ανάπτυξη με στοχευμένο τρόπο, ενώ σχεδιάζει μια απομόχλευση του άλλοτε διογκωμένου τομέα ακινήτων του, με μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους. Αυτό έχει εντείνει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή