Ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα στο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής (cash & carry) το 2023, αλλά όχι όσο προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Κι αυτό γιατί η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχες αυξημένες πωλήσεις. Αντίθετα με ότι συνέβη στην οργανωμένη λιανική, όπου η ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) πρόσθεσε τζίρους.

Παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις, η αγορά του Ho.Re.Ca. παραμένει η βασική στόχευση των αλυσίδων για διεύρυνση του μεριδίου τους στον κλάδο των cash & carry.

Σούπερ μάρκετ: Το κενό των 2 δισ. ευρώ και το έλλειμμα 8.000 εργαζομένων – Ακρίβεια και το 2024

Κατά την περσινή χρονιά εκτιμάται ότι τα έσοδα της οργανωμένης χονδρικής κινήθηκαν κοντά στα 1,35 δισ. ευρώ (με ΦΠΑ) αν και σε όρους όγκου πωλήσεων η εικόνα είναι αρνητική με τις απώλειες να υπολογίζοντας στο 1-2%.

Τα τελευταία χρόνια η συνολική αξία της αγοράς της οργανωμένης χονδρικής εμφανίζει σταθερότητα και περιστρέφεται μεταξύ 1,1 – 1,3 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί παίκτες της αγοράς είναι: η Metro Cash & Carry (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) με 50 καταστήματα, η The Mart (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη) με 14 καταστήματα, η ΕΝΑ Cash & Carry (AB Βασιλόπουλος) με 14 καταστήματα, η Πέντε (Γαλαξίας) επίσης με 14 καταστήματα και η Μασούτης με 23 καταστήματα cash and carry.

Η επέκταση της Metro Cash & Carry

Να εδραιώσει και να επεκτείνει την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα στοχεύει ο όμιλος Metro, έχοντας ισχυροποιήσει τις υποδομές του στην εφοδιαστική αλυσίδα με τη λειτουργία του ανακαινισμένου Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου της λιανικής, ο σχεδιασμός της Metro για την Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει και την δημιουργία νέου Metro Cash & Carry στην Δράμα. Όπως είχε αναφέρει ο κος Αριστοτέλης Παντελιάδης, η εταιρεία ήδη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το χώρο που θα στεγάσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής στη Δράμα.

Εν τω μεταξύ στους βασικούς άξονες του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου περιλαμβάνεται και η ενδυνάμωση της παρουσίας του στην Κύπρο με το άνοιγμα δεύτερου κατάστημα cash & carry.

Με 50 σημεία χονδρικής πώλησης σε όλη την επικράτεια ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη διατηρεί σταθερά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά των cash and carry, ενώ το 2022 παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή υπηρεσία eshop των Metro Cash & Carry, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους επαγγελματίες, παρέχοντας διανομές σε όλη τη χώρα.

Το επενδυτικό πλάνο της The Mart

Η αγορά της Πελοποννήσου θεωρείται πολύ ελκυστική για τους επιχειρηματίες της οργανωμένης χονδρικής λόγω της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μετά και την αναβάθμιση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην Καλαμάτα.

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ισχυρότερη παρουσία επιδιώκει να αποκτήσει η The Mart, συμφερόντων της Σκλαβενίτης. Διαθέτοντας ήδη ένα κατάστημα στην Καλαμάτα, αλλά σχετικά μικρό, πρόκειται να ανοίξει και δεύτερο στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος της γέφυρας της Λυκούργου.

Το νέο κατάστημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων και θα καλύπτει συνολικά περίπου 3.000 τ.μ. μαζί με τις αποθήκες και τους βοηθητικούς χώρους. Στα 1820 τ.μ. θα είναι ο κυρίως χώρος εξυπηρέτησης πελατών, ενώ θα διαθέτει και 100 θέσεις στάθμευσης.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2023 λειτουργεί το νέο Κέντρο Διανομής της The Mart στην Τρίπολη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ., με σκοπό να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία.

Ας σημειωθεί ότι η αλυσίδα εξετάζει άνοιγμα καταστήματος και στην Άρτα, όπου διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ από πέρσι σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, η The Mart ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Η αλυσίδα χονδρικής Τhe Mart διαθέτει σήμερα 14 καταστήματα, καθώς και ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Τα καταστήματα βρίσκονται στον Κηφισό, στην Παλλήνη, στην Αργυρούπολη, δύο στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά και Διαβατά), στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Ξάνθη, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη και στα Ιωάννινα.

Ο κύκλος εργασιών της The Mart ενισχύθηκε κατά 18,9% το 2022 διαμορφούμενος στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,36 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,81 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,37 εκατ. ευρώ το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη εισήλθε στην κατηγορία του cash & carry στα τέλη του 2014 με την εξαγορά της Makro, μέλος τότε του γερμανικού ομίλου Metro Group, με το τίμημα να ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα Makro λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 1992. Στις αρχές του 2016 η αλυσίδα μετονομάστηκε σε Τhe Mart.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις