Να εδραιώσει και να επεκτείνει την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα στοχεύει ο όμιλος Metro, έχοντας ισχυροποιήσει τις υποδομές του στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ακολουθεί και η ενδυνάμωση του δικτύου λιανικής. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να επενδύει στη διανομή σχεδιάζοντας τη δημιουργία ενός νέου κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο.

Παντελιάδης (Metro): Πότε θα πέσουν οι τιμές

Ο όμιλος χθες πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος.

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του κτιρίου διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση, συνολικά 45.000 τ.μ. Η επένδυση έφθασε τα 24 εκατ. ευρώ.

Το ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και Metro Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος και η δυναμική του, μετά την επέκταση, φτάνει τα 120 καταστήματα.

Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ δήλωσε:

«Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το έργο γιατί αποτελεί έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο που έγινε πραγματικότητα. Το πετύχαμε χάρη στην ομαδική δουλειά, που οικοδόμησε ένα Κέντρο Διανομής το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους προμηθευτές, όσο και στα καταστήματά μας. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Διανομής και αποτελεί το θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα.»

Η εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος

45.000 τ.μ. συνολική έκταση

> 16.000 m2 ψυχόμενοι χώροι

Δυναμική υποστήριξης 120 καταστημάτων

76 ράμπες παραλαβών & αποστολών

18.500 κωδικοί

23.500 θέσεις αποθήκευσης

860 δρομολόγια / μήνα

1.500.000 κιβώτια / μήνα

6.000 παραστατικά / μήνα

20 χλμ καλωδίων ethernet Cat6

5 χλμ οπτικών ινών

Νέα επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο

Το στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο του λιανεμπορικού ομίλου όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα δεν σταματά στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο κος Παντελιάδης «Θα αντικαταστήσουμε τις μικρότερες αποθήκες σε Μάνδρα και Οινόφυτα από μία μεγαλύτερη στον Ασπρόπυργο περίπου 45.000 τ.μ.».

Η επένδυση, που δεν συγκαταλέγεται στα 50 εκατ. ευρώ επενδύσεων του 2023, εκτιμάται ότι από μόνη της θα είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει 3 μεγάλα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας σε Αττική (Οινόφυτα και Μάνδρα) και Θεσσαλονίκη (Γέφυρα), καθώς και ένα μικρότερο αποκλειστικά για κατεψυγμένα προϊόντα στον Ασπρόπυργο.

90 My Market Local έως το 2025

Με αιχμή τα My Market Local, τα μικρά καταστήματα ευκολίας (convenience store), τα οποία αναπτύσσονται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising), ο όμιλος Metro AEBE πρόκειται να προσθέσει στο δίκτυό του 90 νέα καταστήματα από εφέτος έως το 2025. Ο στόχος θεωρείται εφικτός, όπως είχε πει ο κος Παντελιάδη, καθώς η εταιρεία δέχεται περί τα 100 αιτήματα/μήνα από ενδιαφερόμενους δικαιοδόχους (franchisees).

Από την αρχή του 2024 τα My Market Local θα «ανέβουν» στη Θεσσαλονίκη με στόχο να επεκταθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο αναπτυξιακό πλάνο της Metro περιλαμβάνεται και η Κύπρος όπου το κατάστημα χονδρικής στη Λεμεσό ξεκίνησε να λειτουργεί στη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας ήδη κλείσει 3 χρόνια.

Το 2022 «έτρεξε» με 57% άνοδο πωλήσεων σε σχέση με το 2021 και στο τετράμηνο του 2023 ο ρυθμός αύξησης αγγίζει το 39% σε ετήσια βάση.

Από το 2024 θα λειτουργήσει και νέο κατάστημα 3.000 τ.μ. στη Λευκωσία, με την επένδυση να υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ έως το 2026

Συνολικά στην τετραετία 2023-2026 ο όμιλος Metro θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ σύμφωνα με κο Παντελιάδη, που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του δικτύου με νέα καταστήματα, σε ΑΠΕ, ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αγορά ακινήτου στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο logistics.

Την περίοδο 2019-2023 οι επενδύσεις ανέρχονται σε 187 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ύψους 18 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έως το τέλος θα έχει εγκαταστήσει 97 σταθμούς 25 MW που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων.

Εκτίναξη κερδών

Σε μια χρονιά, όπως η περσινή, που λιανεμπόριο και βιομηχανία «είδαν» τα περιθώρια κέρδους τους να πιέζονται, ο όμιλος Metro εμφάνισε αυξημένα κέρδη προ φόρων στα 28,3 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ το 2021 (+26,8%), ενώ τα EBITDA ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 60 εκατ. ευρώ (60,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,4 εκατ. ευρώ το 2021), σημειώνοντας αύξηση 13,3%.

Σε επίπεδο τζίρου ο όμιλος έσπασε το φράγμα του 1,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 9,5% συγκριτικά με το 2021. Για εφέτος τα έσοδα προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1,58 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις