Ισχυρές επιδόσεις στα οικονομικά μεγέθη σημείωσε το 2022 η αλυσίδα χονδρικής πώλησης The Mart, θυγατρική της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 18,9% διαμορφούμενος στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,36 εκατ. ευρώ το 2021.

Νέο deal στο λιανεμπόριο – Εξαγορά από την The Mart

Τα μικτά κέρδη από 70,26 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθαν στα 83,27 εκατ. ευρώ το 2022, με τα κέρδη προ φόρων για την περυσινή χρήση να διαμορφώνονται στα 14 εκατ. ευρώ έναντι 8,232 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 10,81 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,37 εκατ. ευρώ το 2021. Για τη The Mart κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς η χρήση του 2022 χαρακτηρίσθηκε από τον έντονο ανταγωνισμό, τις συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και λοιπών λειτουργικών εξόδων, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων πέρυσι έφθασαν τα 22,74 εκατ. ευρώ ή 5,59% επί του κύκλου εργασιών από 18,86 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας ανέρχεται την 31η Δεκεμβρίου 2022 στο ποσό των 62 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 76,3 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας

Η εταιρεία κατά το 2022 είχε 13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα).

Σύμφωνα με την εταιρεία, αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τους κινδύνους του 2022, μετά την πλήρη επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης και την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς που επηρέασαν θετικά τις εργασίες της, με την επίτευξη μεταξύ άλλων σημαντικής διεύρυνσης της πελατειακής βάσης. Κατά συνέπεια η άνοδος του κύκλου εργασιών και η αποτελεσματική παρακολούθηση του κόστους λειτουργίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τις αρνητικές συνέπειες από τις διαταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη των εμπορευμάτων που μετακυλήθηκαν μόνο μερικώς στις τελικές τιμές των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2022 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των ακινήτων εννέα καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., καθώς και δύο ακόμα βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

Επίσης συνεχίσθηκαν οι επενδύσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, και εξεδόθησαν οι άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οκτώ καταστήματα, με στόχο τη μείωση της επίπτωσης της αύξησης του κόστους της ενέργειας στα αποτελέσματα, καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν στα 110,7 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το 2023 αφορούν τη διατήρηση ικανοποιητικής κερδοφορίας, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης και παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας.

Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, ξεκίνησε η πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Επιπλέον από τις 01.06.2023 λειτουργεί το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ.

Δείτε αναλυτικά τις οικοννομικές καταστάσεις για το 2022 εδώ.

Δείτε την έκθεση ελέγχου του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις