Μην εκπλαγείτε αν υπάρξει έξοδος CEOs το επόμενο έτος. «Θα δούμε πολλές αποχωρήσεις τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Tim Ryan, ανώτερος εταίρος της PwC, στο Business Insider στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Business Insider.

CEOs: Ανησυχίες και προτεραιότητες για το 2024

Ο Ryan συνέκρινε τον ρόλο ενός CEO αυτή τη στιγμή με το να παίζει ένα πολυδιάστατο παιχνίδι σκακιού, δεδομένου ότι τα εταιρικά στελέχη πρέπει να λογοδοτούν στους βασικούς ενδιαφερόμενους, εξισορροπώντας παράλληλα μια σειρά από νέες αλλαγές και προκλήσεις.

«Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη δουλειά», είπε. «Έχετε επενδυτές που θέλουν κάτι βραχυπρόθεσμα, το διοικητικό συμβούλιο σκέφτεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έχετε εργαζόμενους που ανησυχείτε να αφήσετε πίσω, αυξάνοντας τους κανονισμούς, η τεχνολογία κινείται με ταχείς ρυθμούς, το κλίμα αυξάνεται σε κάθε επίπεδο. Πρέπει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου».

Μια σημαντική πρόκληση που οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν φέτος είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό. Η συμβουλή του Ryan προς τους διευθύνοντες συμβούλους είναι να προωθήσουν ένα συνεργατικό περιβάλλον όπου όλοι ενθαρρύνονται να καινοτομούν χρησιμοποιώντας AI μαζί και να επιλύουν προβλήματα. Οι εργαζόμενοι που ειδικεύονται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη – όπως οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές – θα πρέπει να συνεργαστούν με εργαζόμενους όπως λογιστές, τραπεζίτες λιανικής ή επεξεργαστές ασφαλιστικών απαιτήσεων για να «επαναπροσδιορίσουν» τον καλύτερο τρόπο για να γίνουν τα πράγματα.

Και οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει επίσης να ασχοληθούν με το πώς η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας θα επηρεάσει το γεωπολιτικό τοπίο – το οποίο δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το BI.

Tι κρατά ξάγρυπνους τους CEOs

Ο Ryan δήλωσε ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά ερωτήματα που όποιος βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή:

Θέλουν πραγματικά να κάνουν τη δουλειά;

Έχουν πέντε χρόνια για να το κάνουν; (Ο Ryan εκτιμά ότι η επανεφεύρεση μιας εταιρείας για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων στον ορίζοντα θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια.)

Θέλει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να το κάνουν;

Έχουν το ιστορικό για να πείσουν τους επενδυτές να τους αφήσουν να το κάνουν;

Ο αριθμός αποχωρήσεων των CEO είναι ήδη υψηλός. Ένας αριθμός ρεκόρ 1.710 CEOs εντάχθηκε στη «Μεγάλη Παραίτηση» το 2023, σημειώνοντας άλμα 51% από το 2022, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας outplacement Challenger, Gray and Christmas. Υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις CEO υψηλού προφίλ τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Chris Licht του CNN, του Matthew Furlong της GameStop και του Jeff Shell του NBC Universal.

Και ενώ η μέση αμοιβή των κορυφαίων CEOs έχει εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, αυτά τα χαλαρά πακέτα αμοιβών συνοδεύονται επίσης από μια υγιή» δόση άγχους.

Μια έρευνα του φθινοπώρου του 2023 σε 630 διευθύνοντες συμβούλους των ΗΠΑ έδειξε ότι οι τρεις κορυφαίες γεωπολιτικές ανησυχίες που τους κρατούν ξύπνιους τη νύχτα είναι το εθνικό χρέος, μια πιθανή κυβερνοεπίθεση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Panera, Ron Shaich, περιέγραψε πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι το να ηγείσαι μιας εταιρείας σε μια δύσκολη περίοδο σε μια συνέντευξη podcast τον Οκτώβριο. «Ήταν τεράστια πίεση και τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά», είπε για μια περίοδο το 2015. «Αυτή είναι η πίεση. Αυτή η πίεση που ήθελα να προσφέρω στους καλούς ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονταν να πιστέψουν σε μένα σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν ήταν πραγματικά σίγουρο», είπε.

Και καθώς οι εταιρείες βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό πίεση να σφίξουν το ζωνάρι τους και να εξελιχθούν στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, δεν ακούγεται ότι η πίεση θα σταματήσει για τους σημερινούς διευθύνοντες συμβούλους σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή