Η Newell Brands, η εταιρεία πίσω από τις Rubbermaid και Sharpie, έκανε μεγάλες περικοπές τα τελευταία χρόνια για να απλοποιήσει τις λειτουργίες που περιλάμβαναν μείωση στις ποικιλίες των προϊόντων της ή στις μονάδες διατήρησης αποθεμάτων κατά 75%.

Αυτό βοήθησε τον Κρις Πίτερσον να αναβαθμιστεί από οικονομικός διευθυντής της εταιρείας σε πρόεδρο και στη συνέχεια διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάιο. Αυτή η κινητικότητα τον τοποθέτησε σε μια αυξανόμενη ομάδα Οικονομικών Διευθυντών που ανήλθαν στην κορυφαία θέση. Για να γίνει αυτό το άλμα, τα στελέχη της οικονομικής πλευράς μιας εταιρείας πρέπει επίσης να γνωρίζουν καλά τι οδηγεί στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Πίτερσον.

«Πέρασα τον περισσότερο χρόνο μου στη στρατηγική και στις επιχειρήσεις», είπε ο Πίτερσον στο Bloomberg.

CEOs: Aυτοί διέπρεψαν το 2023

Οι Οικονομικοί Διευθυντές ήταν ιστορικά γνωστοί για τις λογιστικές τους ικανότητες, αλλά αναλαμβάνουν όλο και πιο συχνά μεγαλύτερες ευθύνες.

Αυτό βοήθησε έναν αριθμό ρεκόρ οικονομικών προϊσταμένων να ανέβουν στην κορυφαία θέση πέρυσι στις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Μεταξύ των εταιρειών που εκπροσωπούνται στον S&P 500 και στο Fortune 500, το 8,4% εξ αυτών προήγαγε έναν επικεφαλής οικονομικών σε CEO, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία από την Crist Kolder Associates, μια εταιρεία αναζήτησης στελεχών. Αυτό είναι αρκετά πιο πάνω από 5,8% πριν από μια δεκαετία.

«Οι Οικονομικοί Διευθυντές αναλαμβάνουν έναν πιο λειτουργικό ρόλο σε αυτές τις επιχειρήσεις», δήλωσε στους Financial Times ο Τζος Κριστ, συνδιευθύνων εταίρος στην Crist Kolder. «Όσο περισσότερα μπορείτε να πάρετε ως CFO, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε για την κορυφαία θέση».

Ο υπεύθυνος προσλήψεων αναμένει ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς οι εταιρείες σφίγγουν το ζωνάρι εν μέσω αβέβαιων προοπτικών για την οικονομία των ΗΠΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους CFO να διαπρέψουν.

Οι πρόσθετες ευθύνες

Παρά την αυξανόμενη επιτυχία των Οικονομικών Διευθυντών, η εργασία ως COO παραμένει ο πιο ξεκάθαρος δρόμος  προς τη θέση Διευθύνοντος Συμβούλου. Σχεδόν το 50% των CEO που προέρχονταν από έναν οργανισμό ήταν σε ρόλους τύπου COO, σύμφωνα με την Crist Kolder.

Πέρυσι, πολλές εταιρείες ανέθεσαν πρόσθετες ευθύνες στους επικεφαλής των οικονομικών τους. Αυτό περιελάμβανε την παράδοση στην CFO της Marriott International Inc., Λίνι Όμπεργκ, του ρόλου της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου καταλυμάτων του ξενοδοχειακού φορέα, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία είχε τους οικονομικούς πόρους για να ακολουθήσει τη στρατηγική ανάπτυξής της για τη μονάδα.

Η άνοδος των προϊσταμένων οικονομικών μπορεί επίσης να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να φτάσουν στην κορυφαία θέση, καθώς κατέχουν περίπου το 19% των θέσεων CFO σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την Crist Kolder. Πριν από μερικά χρόνια, η Τζούλι Σλόατ διοικούσε μια μονάδα της American Electric Power Co. Προήχθη σε CFO το 2021 και στη συνέχεια διευθύνουσα σύμβουλος στις αρχές του περασμένου έτους.

Γενικά, η θέση των CFO γίνεται πιο ασταθής, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται και τις θητείες να μειώνονται. Με 120 αλλαγές πέρυσι μεταξύ των περίπου 670 εταιρειών είτε στον S&P 500 είτε στο Fortune 500, ένα άλμα 50% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive