Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και τις διαταραχές της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο οι επιπτώσεις αναμένεται να περιορισμένες, δήλωσε την Παρασκευή η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν , προσθέτοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Η διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου,  Lael Brainard είπε στους δημοσιογράφους ότι παρακολουθεί τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθις που υποστηρίζονται από το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι φαίνονται «λίγο λιγότερο σημαντικές για τις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού από ό,τι για άλλα μέρη του κόσμου».

«Ομοίως, έχουμε δει μια λιγότερο ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα, αλλά και εκεί, ενώ αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλές χώρες στην περιοχή, στη γειτονιά της Κίνας και σε ορισμένες άλλες οικονομίες που συνδέονται πολύ… η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη από αυτό».

Πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,2%, καλύπτοντας τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη περίπου 5%. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη πτώση των ακινήτων, τον αδύναμο ιδιωτικό τομέα και την ήπια εγχώρια κατανάλωση, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν συχνά τα οικονομικά στατιστικά της χώρας.

Τα σχόλια της  Μπρέιναρντ έρχονται καθώς ο Μπάιντεν δυσκολεύεται να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του κοινού ενόψει της επανεκλογής του τον Νοέμβριο, καθώς οι ψηφοφόροι ανησυχούν για το υψηλό κόστος παρά τα ολοένα και πιο ρόδινα οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής οικονομίας που συνεχίζει να αψηφά τους φόβους ύφεσης.

Η Μπρέιναρντ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πληθωρισμός αγκιστρώθηκε στο 2% και ότι τα πρόσφατα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δαπανών έδειξαν ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν στα προσωπικά τους οικονομικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή