Είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να κηρύξουν τη νίκη σε μια ήπια προσγείωση, καθώς η οικονομία μετακινείται από τα θετικά στοιχεία του πληθωρισμού σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον μπροστά. Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τονίζοντας ότι επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ήταν «αξιοσημείωτες». Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College, Cambridge, υπογράμμισε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι η επιβράδυνση της οικονομίας φέτος επειδή ορισμένοι από τους μοχλούς της περσινής ανάπτυξης δεν είναι πλέον εδώ. Και, δεύτερον, ο πληθωρισμός σταματά να μειώνεται».

Τρεις συγκεκριμένοι κίνδυνοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη ομαλή προσγείωση, αναφέρει ο επίσης αρθρογράφος του Bloomberg Opinion: διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και καθυστερήσεις στη ναυτιλία, αυξανόμενη πίεση στους εγχώριους καταναλωτές καθώς μειώνονται οι αποταμιεύσεις  και μια πιο δύσκολη από την αναμενόμενη πορεία προς χαμηλότερο πληθωρισμό.

«Καμπανάκι» Ελ Εριάν – Τι σημαίνει για πληθωρισμό, επιτόκια και ανάπτυξη η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

«Χρειαζόμαστε τον πληθωρισμό να συνεχίσει να μειώνεται», τόνισε, εκτιμώντας ότι η αγορά προβλέπει ότι η μείωση του πληθωρισμό θα επιτευχθεί με πιο «πολύ πιο τακτοποιημένο τρόπο» από ό,τι ο ίδιος πιστεύει.

Η έκκληση προς τη Fed

Ο Ελ Εριάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς την Federal Reserve να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου προκειμένου να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της, παρά το γεγονός ότι οι αγορές τιμολογούν σχεδόν 50% πιθανότητα μείωσης μόλις τον Μάρτιο.

Τον Δεκέμβριο, η διάμεση πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας προέβλεπε τρεις περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη το 2024. Η τρέχουσα τιμολόγηση στην αγορά swap υποδηλώνει επί του παρόντος περίπου 135 μονάδες βάσης χαλάρωση ή περισσότερες από πέντε περικοπές των 25 μ.β..

«Αυτή είναι μια μπερδεμένη στιγμή. Οι προσδοκίες είναι παντού», είπε, προσθέτοντας ότι η μελλοντική καθοδήγηση της Fed «έχει χάσει τη δύναμή της».

Την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό – ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – μειώθηκε στο 2,9% ετησίως. Η μηνιαία προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό καταναλωτική δαπάνη, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 0,5% για δεύτερο μήνα, ακόμη και όταν η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος επιβραδύνθηκε στο 0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία