Το ρομποτικό ελικοπτεράκι Ingenuity της NASA, το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε εκτός της Γης, καθηλώθηκε οριστικά τον Άρη, έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε μια αποστολή που σχεδιαζόταν να διαρκέσει ένα μήνα αλλά κράτησε τελικά τρία χρόνια.

Η NASA ανακοίνωσε τον τερματισμό της αποστολής μετά τη λήψη εικόνων από την 72η και τελευταία πτήση στις 18 Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν ότι έχει σπάσει ένα κομμάτι από τον διπλό έλικα.

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του» δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Η NASA ανοίγει τον δρόμο για τις πτήσεις του μέλλοντος στο Ηλιακό Σύστημα» είπε.

Το Ingenuity («Εφευρετικότητα»), το οποίο έχει μέγεθος κουτιού παπουτσιών και κινούταν με ηλιακή ενέργεια, έφτασε στον Άρη το 2021 ως συνεπιβάτης του πολύ μεγαλύτερου ρομπότ Perseverance.

Η αποστολή επιβεβαίωσε ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ο κρατήρας Τζέζερο φιλοξενούσε μια ρηχή λίμνη και τις εκβολές ενός ποταμού.

Απότομη προσγείωση

Σχεδιασμένο από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, το Ingenuity πέταξε 14 φορές πιο μακριά από ό,τι προγραμμάτιζαν.

Πραγματοποίησε 72 πτήσεις συνολικής διάρκειας 2 ωρών και 8 λεπτών σε μέγιστο ύψος 24 μέτρων και κάλυψε συνολική απόσταση 17 χιλιομέτρων.

Καθώς ο καιρός περνούσε το JPL έστελνε το Ingenuity σε όλο και πιο φιλόδοξες αποστολές. Το τέλος ήρθε στη διάρκεια μιας πτήσης πάνω από αμμώδη περιοχή χωρίς μεγάλα βράχια.

Όπως εξήγησε ο Τέντι Τζανέτος, διευθυντής προγράμματος του Ingenuity στο JPL, η περιοχή αυτή επιλέχθηκε προκειμένου να δοκιμαστεί στα όριά του το σύστημα πλοήγησης, το οποίο προσανατολίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της επιφάνειες.

Στην τελευταία πτήση, το σύστημα μπερδεύτηκε από την ομοιομορφία του τοπίου, με αποτέλεσμα να προσεδαφιστεί το ελικόπτερο με κλίση και να ακουμπήσει ο ένας έλικας στο έδαφος ενώ ακόμα περιστρεφόταν.

Η βλάβη επιβεβαιώθηκε όταν το Ingenuity μετέδωσε φωτογραφίες της σκιάς του, στις οποίες φαίνεται ότι ένα κομμάτι του έλικα λείπει.

Οι δύο έλικες ήταν πολύ μεγαλύτεροι και περιστρέφονταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε ένα αντίστοιχο ελικόπτερο στη Γη, καθώς η αρειανή ατμόσφαιρα είναι 100 φορές πιο αραιή και είναι δύσκολο να παραχθεί άνωση.

Ο υπολογιστής του Ingenuity παραμένει σε λειτουργία και η NASA ολοκληρώνει τη διαδικασία λήψης των τελευταίων εικόνων.

Η επαφή θα χαθεί οριστικά όταν το Perseverance συνεχίσει την πορεία του και απομακρυνθεί από το πρωτοπόρο ελικόπτερο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.