
Η νέα τεχνολογία φέρνει μαζί της τόσο την ελπίδα για μεγαλύτερη ευημερία όσο και τον σκληρό φόβο ότι θα χάσουμε κάτι. Ο Σάτια Ναντέλα, το αφεντικό της Microsoft, λέει ότι τον στοιχειώνει το γεγονός ότι η βιομηχανική επανάσταση άφησε πίσω την Ινδία, τη χώρα που γεννήθηκε.
Πολλές τεχνολογίες, όπως τα διαδικτυακά μαθήματα εκπαίδευσης, έχουν δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο παρά οικονομική ανάπτυξη στον αναδυόμενο κόσμο, σημειώνει ο Economist. Κάποιοι ανησυχούν ότι και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα απογοητεύσει τον παγκόσμιο Νότο.
Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας
Οι μεγάλοι νικητές μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι μια ομάδα δυτικών «early adopters», καθώς και startups στο Σαν Φρανσίσκο και οι «υπέροχες επτά» τεχνολογικές εταιρείες της Αμερικής, στις οποίες περιλαμβάνεται η Microsoft και οι οποίες αθροίζουν όλες μαζί ένα εκπληκτικό ποσό 4,6 τρισ. δολαρίων στην αξία της αγοράς τους από την έναρξη του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μεταμορφώσει ζωές και στον αναδυόμενο κόσμο. Καθώς εξαπλώνεται, η τεχνολογία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και να συρρικνώσει τα κενά στο ανθρώπινο κεφάλαιο ταχύτερα. Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν χρειάζεται να είναι παθητικοί αποδέκτες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά μπορούν να τη διαμορφώσουν έτσι ώστε να ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες. Το πιο συναρπαστικό απ’ όλα, θα μπορούσε να βοηθήσει τα επίπεδα εισοδήματος να φτάσουν τα επίπεδα του πλούσιου κόσμου, σημειώνει ο Economist.
Δελεαστική υπόσχεση
Η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι δελεαστική. Όπως και στη Δύση, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους, διευκολύνοντας την απόκτηση και την ερμηνεία των πληροφοριών. Ορισμένες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αλλά θα δημιουργηθούν νέες. Επειδή οι αναδυόμενες χώρες έχουν λιγότερους υπαλλήλους, η αναστάτωση και το κέρδος για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις μπορεί να είναι μικρότερα από ό,τι στη Δύση. Το ΔΝΤ λέει ότι το ένα πέμπτο έως ένα τέταρτο των εργαζομένων εκεί είναι περισσότερο εκτεθειμένο στην αντικατάσταση, σε σύγκριση με το ένα τρίτο στις πλούσιες χώρες.
Αλλά ένα δυνητικά μετασχηματιστικό όφελος μπορεί να προέλθει από καλύτερες και πιο προσιτές δημόσιες υπηρεσίες. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό από την έλλειψη μορφωμένων, υγιών εργαζομένων. Οι δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ινδία έχουν διπλάσιο αριθμό μαθητών από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους, αλλά δεν είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι για τον αγώνα. Οι γιατροί στην Αφρική είναι λίγοι- οι σωστά εκπαιδευμένοι είναι ακόμη πιο σπάνιοι. Ολόκληρες γενιές παιδιών μεγαλώνουν με κακή εκπαίδευση, κακή υγεία και αδυναμία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους σε μια ολοένα και πιο παγκόσμια αγορά εργασίας.

Όπως περιγράφει ο Economist, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο διερευνούν τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει. Η Ινδία συνδυάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα με λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας για να δώσει τη δυνατότητα σε αγράμματους αγρότες να ρωτήσουν ένα ρομπότ πώς να υποβάλουν αίτηση για κρατικά δάνεια. Μαθητές στην Κένυα θα κάνουν σύντομα ερωτήσεις σε ένα chatbot σχετικά με τις εργασίες τους, και το chatbot θα προσαρμόζει και θα βελτιώνει τα μαθήματά του ως απάντηση. Ερευνητές στη Βραζιλία δοκιμάζουν μια ιατρική τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους ανεκπαίδευτους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να θεραπεύουν τους ασθενείς. Τα ιατρικά δεδομένα που συλλέγονται παγκοσμίως και τροφοδοτούνται σε ΑΙ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάγνωσης. Αν το AI μπορεί να κάνει τους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες πιο υγιείς και πιο μορφωμένους, θα πρέπει με τον καιρό να τους βοηθήσει να φτάσουν τον πλούσιο κόσμο.
Αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ταχύτερα από τα προηγούμενα κύματα της τεχνολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που εφευρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα χρειάστηκαν περισσότερα από 50 χρόνια για να φτάσουν στις περισσότερες χώρες. Αντίθετα, η AI θα διαδοθεί μέσω του γκάτζετ που πολλοί άνθρωποι σε όλο τον αναδυόμενο κόσμο έχουν ήδη, και πολύ περισσότεροι σύντομα θα έχουν: το τηλέφωνο στην τσέπη τους. Με την πάροδο του χρόνου, η παροχή και η απόκτηση των chatbots θα γίνει πολύ φθηνότερη.
Προσαρμογή στις τοπικές ανάγκες
Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η AI κυριαρχείται από τα φαινόμενα “ο νικητής παίρνει τα πάντα” που ωφέλησαν τις αμερικανικές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακής αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι μια ποικιλία προσεγγίσεων θα μπορούσε να ευδοκιμήσει. Ορισμένοι προγραμματιστές στην Ινδία παίρνουν ήδη δυτικά μοντέλα και τα προσαρμόζουν με τοπικά δεδομένα για να παρέχουν μια έξυπνη υπηρεσία γλωσσικής μετάφρασης, αποφεύγοντας το βαρύ κόστος κεφαλαίου για την κατασκευή μοντέλων.
Ορισμένες χώρες ήδη αξιοποιούν την AI. Η Κίνα έχει τη δεύτερη θέση μετά την Αμερική, χάρη στην τεχνολογική της τεχνογνωσία και τις βαθιές τσέπες των διαδικτυακών της κολοσσών. Η βιομηχανία εξωτερικής ανάθεσης της Ινδίας θα μπορούσε να αναστατωθεί, καθώς ορισμένα καθήκοντα back-office αναλαμβάνονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά φιλοξενεί μια ζωντανή σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και εκατομμύρια προγραμματιστές τεχνολογίας και μια κυβέρνηση που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ψηφιακή υποδομή της. Αυτά την αφήνουν σε καλή θέση για να καινοτομήσει και να προσαρμοστεί. Οι χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, είναι αποφασισμένες να δημιουργήσουν μια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης καθώς μετατοπίζονται από το πετρέλαιο. Διαθέτουν ήδη το κεφάλαιο και εισάγουν το ταλέντο.
Κάθε χώρα θα διαμορφώσει την τεχνολογία με τον δικό της τρόπο. Τα κινεζικά chatbots έχουν εκπαιδευτεί για να κρατηθούν μακριά από το θέμα του Σι Τζινπίνγκ- οι προγραμματιστές της Ινδίας επικεντρώνονται στη μείωση των γλωσσικών φραγμών- ο Κόλπος χτίζει ένα αραβικό μοντέλο μεγάλης γλώσσας. Αν και ο παγκόσμιος Νότος δεν θα εκτοπίσει το στέμμα της Αμερικής, θα μπορούσε να επωφεληθεί ευρέως από όλη αυτή την τεχνογνωσία.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες