Η  Γαλλία επιδιώκει να περιορίσει την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις αντιδράσεις δημάρχων σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Άλπεις και η χώρα των Βάσκων που ανησυχούν ότι οι πλατφόρμες επιδεινώνουν τις ελλείψεις κατοικιών και παραμορφώνουν τα ιστορικά κέντρα.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση πρόκειται να ψηφίσει τη Δευτέρα ένα σχέδιο νόμου που θα δώσει στις τοπικές αρχές ευρείες εξουσίες για να καθορίσουν ποσοστώσεις στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ή να επιβάλουν μηχανισμούς αποζημίωσης, όπως η απαίτηση από τους ιδιοκτήτες να προσθέτουν μια μονάδα μακροχρόνιας κατοικίας για κάθε μονάδα που διαθέτουν στο Airbnb .

Ο Iñaki Echaniz, ένας σοσιαλιστής νομοθέτης από τα Πυρηναία στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο οποίος συνέταξε τη νομοθεσία, είπε στους Financial Times ότι οι προτάσεις θα εξουσιοδοτήσουν τους τοπικούς αξιωματούχους να ρυθμίσουν την αγορά και να αποκρούσουν ένα κύμα μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από ιδιοκτήτες ακινήτων και συνδικάτα που αντιτίθενται σε τέτοιους περιορισμούς.

To Παρίσι παίρνει μέτρα για το Airbnb – Πώς θα βάλει φρένο στις παράνομες μισθώσεις

Ανησυχίες

«Οι νέοι στην περιοχή μου και στη γύρω περιοχή κατά μήκος της ακτής γύρω από το Biarritz απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν πια εδώ και αυτό δεν είναι σωστό», είπε ο Echaniz. «Ακόμη και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, η στέγαση δεν πρέπει να είναι ένα κερδοσκοπικό αγαθό που κυριαρχείται από ιδιωτικά συμφέροντα».

Εν τω μεταξύ, τα δικαστήρια ανέστειλαν την εφαρμογή νέων ποσοστώσεων στο Annecy στις Άλπεις, στο Saint-Malo στη Βρετάνη και στη La Rochelle στη νοτιοδυτική ακτή, ενώ εξετάζονται οι νομικές προκλήσεις.

Οι γαλλικές προτάσεις έρχονται καθώς πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, αυστηροποιούν τους κανονισμούς τους για την Airbnb και άλλες πλατφόρμες, ασκώντας πίεση στα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών.

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, θα ήταν ένα πλήγμα για τις πλατφόρμες ενοικίασης, ειδικά την Airbnb, καθώς η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της από άποψη εισαγωγών μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.

Αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές του νόμου παραδέχονται ότι υπάρχει κίνδυνος να αποδυναμωθεί ή να καθυστερήσει ξανά εν μέσω έντονων λόμπι από ομάδες ιδιοκτητών και τις πλατφόρμες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Airbnb έχει ιδιαίτερη επιρροή ενόψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι τον Ιούλιο, επειδή πολλοί κάτοικοι θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους 15 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να παρευρεθούν. Ο όμιλος βραχυπρόθεσμης ενοικίασης των ΗΠΑ είναι χορηγός κορυφαίου επιπέδου των αγώνων.

Περιορισμοί υπάρχουν ήδη στο Παρίσι, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και τη μεγαλύτερη πόλη της Airbnb , συμπεριλαμβανομένου ανώτατου ορίου 120 διανυκτερεύσεων ετησίως για τις κύριες κατοικίες και την απαίτηση εγγραφής διαμερισμάτων πριν από τη δημοσίευσή τους σε ιστότοπους βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Η πόλη απασχολεί μια ομάδα 30 επιθεωρητών που αναζητούν παράνομες ενοικιάσεις χτυπώντας τις πόρτες, ελέγχοντας γραμματοκιβώτια και εντοπίζοντας τις θυρίδες κλειδιών όπου φιλοξενούνται τα κλειδιά για τους επισκέπτες. Κατέθεσε αρκετές εκατοντάδες μηνύσεις πέρυσι κατά ιδιοκτητών, αλλά αξιωματούχοι της πόλης λένε ότι χρειάζονται νέες εξουσίες για να εντείνουν τους ελέγχους και να περιορίσουν τις εκτιμώμενες 25.000 παράνομες ενοικιάσεις που επικεντρώνονται στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών περιοχών όπως το Μαρέ και η Μονμάρτρη.

Ο νέος νόμος θα επέτρεπε σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παρισιού καταργώντας έναν κανόνα που σήμαινε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο σε μέρη με περισσότερους από 200.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή