Σε αντίθεση με τις πιο επιφυλακτικές και συχνά διφορούμενες δηλώσεις των συναδέλφων του, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έριξε το γάντι στους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Σε συνέντευξή του στην La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος. «Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Φέτος θα μειώσουμε τα επιτόκια» – Όλες οι ημερομηνίες ανοικτές

Τα σχόλια υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων λίγες μόλις ημέρες αφότου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι υπήρξε συναίνεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας ότι «ήταν πρόωρο να συζητηθούν οι μειώσεις επιτοκίων».

Διαφωνίες

Και σίγουρα είναι μια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κλάας Κνοτ από την Ολλανδία, ο οποίος επιμένει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δει μια ανάκαμψη στους μισθούς προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Ο Κνοτ – ο οποίος επανέλαβε τη σημασία αυτών των αριθμών σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή – δεν είναι ο μόνος που απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις μισθών. Και άλλοι, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέι, ο Εσθονός Μάντις Μούλερ και ο Σλοβένος Μπόστγιαν Βασλ, τόνισαν των στοιχείων αυτών.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, o Λέιν είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι «το πιο πλήρες σύνολο δεδομένων βρίσκεται στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat» και ότι αυτό δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη Απριλίου — φτάνοντας πολύ αργά για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ωστόσο, προσδιόρισε αυτά τα σχόλια λέγοντας ότι υπάρχουν «άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα».

Στο στρατόπεδο της… υπομονής είναι επίσης το αυστριακό «γεράκι», ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος έφτασε στο άλλο άκρο λέγοντας ότι μπορεί να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αλλά και ο Μάρτιν Κάζακς από τη Λετονία και ο Μπόρις Βούισιτς, που και οι δύο προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για μειώσεις με δηλώσεις τους στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή.

Αντίθετα, ο Βιλερουά είπε ότι η υπερβολική αναμονή θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να περιορίσουμε πολύ γρήγορα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», τόνισε.

Μπαράζ δηλώσεων

Ωστόσο, ο Γάλλος δεν είναι μόνος. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο υποστήριξε ότι η αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να γίνει πριν από τον Μάιο, ενώ ο Λιθουανός Gediminas Simkus δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοικτός σε μία μείωση ακόμα και τον Απρίλιο και θα εξετάσει τα δεδομένα που θα φτάσουν στο μεταξύ.

Ο Βιλερουά έχει επίσης τους επενδυτές στο πλευρό του. Οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα σχεδόν 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Απρίλιο, με τη συνολική για το έτος να φτάνει στις 146 μονάδες βάσης.

Βαβέλ

Σε αυτή την επιτοκιακή Βαβέλ  έρχονται να προστεθούν αυτή την εβδομάδα, οι ομιλίες κι άλλων τραπεζιτών της ευρωζώνης. Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος ξεκινά σήμερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ, ο Φίλιπ Λέιν, ο Βούσιτς και Βασλ θα μιλήσουν αύριο και θα ακολουθήσει ο Σεντένο.

Ο Λέιν μιλά ξανά την Πέμπτη, λιγότερο από δύο ώρες αφότου τα στοιχεία είναι πιθανό να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,7% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]