Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ανά πάσα στιγμή φέτος και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο ρεκόρ 4% έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού.

«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα «Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας».

«Δεν έχει έρθει η ώρα των μειώσεων» – Το μήνυμα Καζάκς της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η απόφαση της ΕΚΤ

Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, το έτερο μέλος της ΕΚΤ, ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.

Ο Βιλερουά, υποβάθμισε την ανησυχία του συναδέλφου του, λέγοντας ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι η υπερβολικά αυστηρή πολιτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.

«Θα έχουμε αποφύγει δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να περιορίσουμε πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.

Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερουά. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή