Η China Evergrande – η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο – έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα. Ωστόσο, γεγονός παραμένει η διαπίστωση αναλυτών ότι λίγα πράγματα απομένουν για ανάκαμψη.

Η εντολή εκκαθάρισης ήρθε λίγο παραπάνω από δύο χρόνια αφόρου η Evergrande ουσιαστικά ανέτρεψε το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου της Κίνας. Οι εκκαθαριστές θα αναλάβουν πλέον τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και θα προετοιμαστούν να τα πουλήσουν προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη της, τα οποία ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατάρρευση της Evergrande και η δύσκολη εξίσωση της εκκαθάρισης

Το χρονικό του δράματος

Ένας υπεράκτιος επενδυτής ονόματι Top Shine Global άσκησε αγωγή κατά της Evergrande το 2022. Οι διαδικασίες της αναβλήθηκαν πολλές φορές καθώς η Evergrande αναζήτησε περισσότερο χρόνο για την αναδιάρθρωση των χρεών της.

Τη Δευτέρα, η Evergrande έκανε αίτηση για νέα αναβολή, ωστόσο η δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση είπε ότι η Evergrande δεν μπόρεσε να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και διέταξε την εκκαθάρισή της.

«Είναι καιρός το δικαστήριο να πει αρκετά», είπε χαρακτηριστικά η δικαστής Λίντα Τσαν, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την ανακοίνωση ​​της απόφασης του δικαστηρίου, τη Δευτέρα, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande και των θυγατρικών της διεκόπη. Ήδη πριν από την ακροαματική διαδικασία η τιμή της μετοχής του ομίλου China Evergrande που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 21%.

Το ένδοξο παρελθόν

Η δικαστική απόφαση της Δευτέρας απέχει πολύ από την περίοδο ακμής της Evergrande ως κορυφαίος κατασκευαστής της Κίνας σε επίπεδο πωλήσεων το 2016.

Αλλά η κρίση ρευστότητας της Evergrande είχε ξεκινήσει ήδη από το 2021. Για πρώτη φορά χρεοκόπησε ένα υπεράκτιο ομόλογο σε δολάρια τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ακύρωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο λόγω χειρότερων από το αναμενόμενο πωλήσεων ακινήτων.

«Υπάρχουν μόνο χαμένοι»

Ο Σιου Σουάν, Διευθύνων Σύμβουλος της Evergrande, δήλωσε ότι η εταιρεία ακινήτων θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει την παράδοση κατοικιών στην Κίνα, ανέφεραν τη Δευτέρα οι κρατικοί Securities Times.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Business Insider, αρκετοί εμπειρογνώμονες πριν από τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας είπαν ότι η εκκαθάριση της Evergrande θα είναι δύσκολη.

Είναι άσχημα νέα για τους πιστωτές, δήλωσε στο Business Insider ο Mat Ng, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, εταιρείας υπηρεσιών που ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση. «Δεδομένης της κλίμακας της, η εκκαθάριση της Evergrande θα ήταν μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις και η πιθανή απόδοση στους πιστωτές θα ήταν χαμηλή», δήλωσε ο Ng.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κινεζικός τομέας ακινήτων βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση εν μέσω υποτονικής ζήτησης και πτώσης των τιμών των κατοικιών – που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande είναι πιθανό να γίνει σε τιμές πώλησης, είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στον Business Insider ο Τζον Μπρίνγκαρντνερ, επικεφαλής της Debtwire.

«Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, υπάρχουν μόνο χαμένοι από την κατάρρευση του Evergrande», πρόσθεσε ο Μπρίνγκαρντνερ.

Τον Ιούλιο, η Evergrande επικαλέστηκε ανάλυση της Deloitte που υπολόγιζε ποσοστό ανάκτησης 3,4% του χρέους της εάν η εταιρεία ρευστοποιηθεί, σύμφωνα με το Reuters. Οι πιστωτές αναμένουν τώρα το ποσοστό ανάκαμψης σε λιγότερο από 3%, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι επενδυτές φαίνεται επίσης να μην έχουν τύχη, ιδιαίτερα αν βρίσκονται εκτός Κίνας, και η διαδικασία απόκτησης των επενδύσεών τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

«Οι εγχώριοι ενδιαφερόμενοι είναι απασχολημένοι με το να διασφαλίσουν ότι οι αγοραστές κατοικιών θα λάβουν τελικά τα σπίτια που έχουν πληρώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά οι επενδυτές στους υπεράκτιους τίτλους της εταιρείας θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και καθυστέρηση που πιθανότατα θα συνεχιστεί για χρόνια», δήλωσε στον Business Insider, ο Ντάνιελ Μάργκουλις, συνεργάτης της Dechert, δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις στην Ασία.

Η δικαστική απόφαση για την εκκαθάριση της Evergrande σηματοδοτεί επίσης ότι προβλήματα αυτού του μεγέθους στην Κίνα «φαινομενικά δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν και πιθανότατα θα καταλήξουν σε κάποια μορφή εκκαθάρισης, είτε στην εγχώρια αγορά είτε στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μάργκουλις.

Εκκαθάριση ενώ η οικονομία της Κίνας δοκιμάζεται

Η εκκαθάριση της Evergrande έρχεται καθώς η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως μια κρίση ακινήτων, αποπληθωριστικές πιέσεις και μια δημογραφική κρίση.

Το κλίμα της αγοράς για την οικονομία της Κίνας είναι τόσο άσχημο που τα χρηματιστήρια της χώρας «ξεπούλησαν» μαζικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έκαναν έφοδο προς την έξοδο.

Ωστόσο, παρά τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν με την εκκαθάριση του Evergrande, μπορεί να υπάρξει κάποια ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα.

«Η εκκαθάριση της Evergrande είναι ένα σημάδι ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα για να καταπνίξει τη φούσκα των ακινήτων», δήλωσε στο Reuters ο Άντριου Κόλιερ, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research.

«Αυτό είναι καλό για την οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά πολύ δύσκολο βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής