Απρόσμενη αύξηση σημείωσαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τα στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Το σήμα που έρχεται από την αγορά εργασίας είναι ότι παραμένει ισχυρή και πιθανώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο.

Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 101.000 και διαμορφώθηκαν στις 9,026 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στη μηνιαία έκθεσή του για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης (JOLTS). Η έκθεση παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κι από αυτήν αντλεί στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Κενές θέσεις εργασίας ΗΠΑ: Μειώνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα οι ανοιχτές θέσεις εργασίας  ανήλθαν σε  8,925 εκατ. αντί των 8,79 εκατ. που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.
Οι κενές θέσεις εργασίας κορυφώθηκαν στο ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2022.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων που παραιτήθηκαν οικειοθελώς από την εργασία τους μειώθηκε στα 3,4 εκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Η μέτρηση αυτή έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για την ικανότητά τους να βρουν άλλες θέσεις εργασίας στην τρέχουσα αγορά ή να βρουν νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αποδοχές. Ενώ η άνοδος των νέων θέσεων εργασίας υπογραμμίζει μια σταθερή αγορά εργασίας που κράτησε την οικονομία εκτός ύφεσης, ο μειούμενος αριθμός των παραιτήσεων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι προσκολλώνται όλο και περισσότερο στις θέσεις εργασίας τους

Οι προσλήψεις

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναφέρει την Παρασκευή ότι οι προσλήψεις πλην του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 180.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters . Η οικονομία πρόσθεσε 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.

Αν και η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί από τον ζωηρό ρυθμό που παρατηρήθηκε το 2022, η αύξηση των προσλήψεων παραμένει πολύ πάνω από τις περίπου 100.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται ανά μήνα για να συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% από 3,7% τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει κάτω από το 4%, καθώς οι εταιρείες συσσωρεύουν εργαζόμενους μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία COVID-19.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής αύριο Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας ανθεκτικής οικονομίας, η οποία εδράζεται στην αγορά εργασίας μέσω των καταναλωτικών δαπανών. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μειώσει τις πιθανότητες σε ποσοστό κάτω του 50% η Fed να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων τον Μάρτιο .

Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ