Με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η οικονομία της Ρωσίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για «φούσκα» ακινήτων στην Ελλάδα

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% φέτος, ρυθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν που προέβλεπε το ΔΝΤ μόλις τον Οκτώβριο, και ελαφρώς βραδύτερος από την επέκταση 3% που εκτιμάται για το 2023.

Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στη Ρωσία κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του Ταμείου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Και, όπως είναι φυσικό, τα στοιχεία αυτά εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολλαπλών γύρων δυτικών κυρώσεων που αποσκοπούν στη μείωση των δημοσιονομικών εσόδων που συγκεντρώνει το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Τι εκτιμά η Μόσχα

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η πρόβλεψη του ΔΝΤ διαμορφώνει μια ισχυρότερη εικόνα για τις άμεσες προοπτικές της ρωσικής οικονομίας από ό,τι ακόμη και οι ίδιοι οι προβλέψεις του Κρεμλίνου. Η συντηρητική κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεψε ανάπτυξη μόλις 0,5-1,5% το 2024 τον περασμένο Νοέμβριο, σε πτώση από το 2,2-2,7% το 2023. Το πιο αισιόδοξο υπουργείο Οικονομίας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2023 μπορεί να φθάσει το 3,5%, αλλά να περιοριστεί στο 2,3% φέτος.

Η καλή πορεία της οικονομίας της Ρωσίας θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ισχυρή τόνωση που παρείχαν οι κρατικές δαπάνες στη ρωσική «πολεμική οικονομία». Οι σταθερές τιμές των βασικών εμπορευμάτων συνέβαλαν στη διατήρηση των εσόδων από τις εξαγωγές που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και συνέβαλαν σημαντικά στη συνολική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι μακροπρόθεσμα η δυνητική ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν την  εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Πούτιν

Ο Πούτιν, ο οποίος παραδοσιακά αφήνει τη μακροοικονομική πολιτική στους τεχνοκράτες του, έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί ακόμη και πάνω από την επίσημη πρόβλεψη της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από την πρόβλεψη του 3,5% και ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμη και το 4%. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα». «Υποτίθεται ότι μας πνίγουν και μας πιέζουν από όλες τις πλευρές», σχολίασε.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη της Ρωσίας το 2023 «βασίζεται κυρίως στην εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει δαπάνες ρεκόρ για κατασκευές, καθώς και για τη βιομηχανία, τη γεωργία, τον τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές.

 

Κίνδυνος υπερθέρμανσης

Ωστόσο, ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι δαπάνες αυτές μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση της οικονομίας. «Αν προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε πιο γρήγορα από ό,τι επιτρέπει ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου και πατήσουμε το γκάζι όσο πιο δυνατά μπορούμε, τότε ο κινητήρας αργά ή γρήγορα θα υπερθερμανθεί και δεν θα πάμε μακριά. Μπορεί να πάμε γρήγορα, αλλά όχι για πολύ», δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα τον Δεκέμβριο.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για τη ρωσική οικονομία είναι ισχυρότερες από εκείνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 0,9% το 2025.

Η παγκόσμια οικονομία

Συνολικά το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,1%, σε μια επικαιροποίηση των προοπτικών του Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή στο 3,2% το 2025, πρόσθεσε.

Οι βελτιωμένες παγκόσμιες προοπτικές έρχονται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας «σκληρής προσγείωσης» – κατά την οποία το αυξημένο κόστος δανεισμού προκαλεί απότομη επιβράδυνση – για την παγκόσμια οικονομία έχει υποχωρήσει περαιτέρω.

«Ο πληθωρισμός πέφτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες περιοχές, εν μέσω της άρσης των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ. Προέβλεψε ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5,8% το 2024 και στο 4,4% το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή