Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σταδιακά χαλαρώνουν και υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 χρόνων και πλέον.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 62.000 στα 8,790 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας στη μηνιαία έκθεσή του για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και τη ροή εργασίας, γνωστή και ως JOLTS. Η έκθεση παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κι από αυτήν αντλεί στοιχεία για την εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των κενών θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο

Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα και έδειχναν 8,852 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας αντί για τα 8,733 εκατομμύρια που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 8,850 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που άνοιξαν τον Νοέμβριο. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας είναι μειωμένες από το υψηλό ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2022.

Η αγορά εργασίας χαλαρώνει σταθερά μετά τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 525 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας= ωστόσο, παραμένει κάτω από το 4%, καθώς οι εταιρείες συσσωρεύουν εργαζόμενους μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο στο σημερινό εύρος 5,25-5,50% και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδότησαν σε νέες οικονομικές προβλέψεις ότι η ιστορική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο τέλος της και ότι το 2024 έρχεται χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας έχει κρατήσει την ύφεση μακριά. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι οι προσλήψεις εκτός του γεωργικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 168.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, μετά από αύξηση 199.000 τον Νοέμβριο.

Ο αναμενόμενος αριθμός θέσεων εργασίας του Δεκεμβρίου θα είναι χαμηλότερος από τη μέση μηνιαία αύξηση των 240.000 θέσεων εργασίας κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά πολύ υψηλότερος από τις περίπου 100.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται ανά μήνα για να συμβαδίσουν με την αύξηση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% από 3,7% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ