Κέρδη ρεκόρ ύψους 213 δισ. δολαρίων (2,2 τρισ. κορώνες), τα οποία τροφοδοτήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις μετοχές που διατηρεί στον τομέα της τεχνολογίας, κατέγραψε το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας.

Το Government Pension Fund Global, από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι το συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με την ιστορικά υψηλότερη απόδοση σε κορώνες, όταν πέρσι η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου ανήλθε σε 16,1% ή 18 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ισραήλ: Στη Νορβηγία θα στέλνονται φορολογικά έσοδα που προορίζονταν για τη Γάζα

Ακολούθησε μια απώλεια ρεκόρ 1,64 τρισεκατομμυρίων κορωνών για ολόκληρο το 2022, την οποία το αμοιβαίο κεφάλαιο απέδωσε σε «πολύ ασυνήθιστες» συνθήκες της αγοράς εκείνη την εποχή.

«Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αναταραχή, η αγορά μετοχών το 2023 ήταν πολύ ισχυρή, σε σύγκριση με ένα αδύναμο 2022», δήλωσε ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ξένων επενδύσεων του ταμείου, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας.

«Ιδιαίτερα οι μετοχές της τεχνολογίας είχαν πολύ καλή απόδοση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επενδύσεις σε 8.500 εταιρείες

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει χρήματα σε περισσότερες από 8.500 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Πέρυσι, η απόδοση των επενδύσεων της Norges Bank Investment Management σε μετοχές ήταν 21,3%, η απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ήταν 6,1%, ενώ οι επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα -12,4%.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Norges Bank Investment Management ανακοίνωσε ότι σχεδόν το 80% του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύθηκε σε μετοχές, το 27,1% σε σταθερό εισόδημα, το 1,9% σε μη εισηγμένα ακίνητα και το 0,1% σε μη εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πώς θα επηρεάσουν τα γεωπολιτικά

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το πώς ενδέχεται να επηρεάσουν το 2024 τις μετοχές τα γεωπολιτικά ζητήματα, ο επικεφαλής της Norges Bank Investment Management απάντησε: «Το θέμα είναι ότι έχουμε γεωπολιτικά hotspots σε πολλά μέρη αυτές τις μέρες. Συνεπώς ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε; Λοιπόν, η ένταση μεταξύ Αμερικής και Κίνας είναι αρνητική για την οικονομική ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν περισσότερο και μεταφέρουν την παραγωγή πιο κοντά στην έδρα τους είναι μια πληθωριστική δύναμη», συνέχισε.

«Βλέπουμε την επίδραση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μέσω μακρύτερων εμπορικών διαδρομών [και] υψηλότερου κόστους μεταφοράς. Άρα, αυτό είναι αρνητικό. Και, φυσικά, οι πιο τρομακτικές γεωπολιτικές καταστάσεις είναι αυτές για τις οποίες δεν ξέρεις, [αυτές] που δεν έχουν συμβεί ακόμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή