Εμμένοντας στην αμφιλεγόμενη απόφασή της, η Νορβηγία υποστηρίζει ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι ένα απαραίτητο βήμα προς το άγνωστο που θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας και της Ρωσίας στις σπάνιες γαίες.

Σε μια ψηφοφορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα που προσέλκυσε διακομματική υποστήριξη, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε με 80-20 υπέρ της έγκρισης μιας κυβερνητικής πρότασης να ανοίξει μια τεράστια ωκεάνια περιοχή για εξόρυξη βαθέων υδάτων εμπορικής κλίμακας.

Καθιστά τη βορειοευρωπαϊκή χώρα την πρώτη στον κόσμο που προχωρά στη διαδικασία εξόρυξης ορυκτών από τον βυθό της θάλασσας.

Το στοίχημα της Νορβηγίας στην Αρκτική: Θαλάσσιες εξορύξεις σε περιοχή ίση με την Γερμανία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας είπε ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα , προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διερευνά τρόπους βιώσιμης συλλογής μετάλλων και ορυκτών που έχει στη διάθεσή της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει την έγκριση της διαδικασίας την οποία χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά καταστροφική» που στέλνει ένα «τρομερό μήνυμα» στον υπόλοιπο κόσμο.

Στρατηγικά ορυκτά

Απαραίτητα μέταλλα όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο μπορούν να βρεθούν σε οζίδια μεγέθους πατάτας στον πυθμένα της θάλασσας. Οι τελικές χρήσεις αυτών των μετάλλων — μαζί με άλλα στρατηγικά ορυκτά και στοιχεία σπάνιων γαιών — είναι ευρείας κλίμακας και περιλαμβάνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα. Ο ΔΟΕ αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ενισχύεται, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για κοβάλτιο και νικέλιο αυξήθηκε κατά 70% και 40%, αντίστοιχα, μεταξύ 2017 και 2022.

«Σήμερα, εξαρτόμαστε σχεδόν από τη Ρωσία και την Κίνα και πρέπει να διαφοροποιήσουμε την παγκόσμια παραγωγή της αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αναζητούμε την ευκαιρία για τα ορυκτά του βυθού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε μια πραγματικά αξιόπιστη παράδοση για το πώς χρησιμοποιούμε τους πόρους στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Το κάνουμε βιώσιμα και το κάνουμε βήμα προς βήμα».

Η παγκόσμια διαμάχη γύρω από την εξόρυξη βαθέων υδάτων

Ως μέρος της ταχείας αύξησης της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά, ο IEA έχει προειδοποιήσει ότι η σημερινή προσφορά υπολείπεται αυτού που χρειάζεται για να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια σχετικά υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής πολλών στοιχείων μετάβασης ενέργειας.

Τα περισσότερα αποθέματα σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα , για παράδειγμα, ενώ το Βιετνάμ, η Βραζιλία και η Ρωσία είναι επίσης σημαντικές χώρες σπάνιων γαιών με βάση τον όγκο των αποθεμάτων.

Κενά γνώσης

Η κοινοβουλευτική απόφαση της Νορβηγίας ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για εξόρυξη στα εθνικά της ύδατα κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Η περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας του βυθού της Νορβηγίας, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 280.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (108.108 τετραγωνικά μίλια).

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν σκοπεύει να ξεκινήσει αμέσως γεωτρήσεις για ορυκτά. Αντίθετα, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για άδειες που θα ψηφίζονται κατά περίπτωση στο κοινοβούλιο.

Ο Άασλαντ είπε ότι οι πρώτες εμπορικές άδειες για την εξερεύνηση του βυθού θα μπορούσαν να έρθουν «ίσως τον επόμενο χρόνο», αλλά η άδεια εξόρυξης αυτών των ορυκτών πιθανότατα δεν θα συμβεί αυτή τη δεκαετία.

Η έγκριση της εξόρυξης βαθέων υδάτων θέτει τη Νορβηγία σε αντίθεση τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, που πιέζουν για μια προσωρινή απαγόρευση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο Άασλαντ είπε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα βοηθήσει τους νομοθέτες να κατανοήσουν καλύτερα εάν το κυνήγι ορυκτών στον πυθμένα της θάλασσας μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο.

«Ένα από τα βασικά ζητήματα στη συζήτηση είναι ότι δεν έχουμε αρκετή γνώση για να αποφασίσουμε αν μπορούμε να πάμε να εξορύξουμε αυτά τα ορυκτά — και συμφωνώ απόλυτα», είπε ο Άασλαντ.

«Πρέπει να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες προτού μπορέσουμε να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με την εξόρυξη αυτών των ορυκτών. Αυτό έχει να κάνει με αυτό το άνοιγμα. Δεν είναι το ίδιο με την έγκριση εξόρυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή