Το 2023, η Γαλλία, όπως αναφέρει το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, ανέκτησε τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά από ένα έτος, το 2022, που χαρακτηρίστηκε από δυσκολίες στην πυρηνική παραγωγή και ρεκόρ εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με δεδομένα από το S&P Global Commodity Insights, η Γαλλία κατέγραψε συνολικά 50,1 TWh καθαρών εξαγωγών το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τη Σουηδία και τη Νορβηγία, που συνήθως κατέχουν την πρώτη θέση με τις υδροηλεκτρικές τους δεξαμενές, με καθαρές εξαγωγές 28,6 TWh και 17,3 TWh αντίστοιχα.

Γαλλία: Στάσιμη η οικονομία το δ’ τρίμηνο

Η Ισπανία, επωφελούμενη από την ανάπτυξη των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεών της το 2023, καθώς και από την παράταση της «ιβηρικής εξαίρεσης» που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατατάσσεται αμέσως πίσω από τη Γαλλία με 13,9 TWh καθαρών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντυπωσιακές επιδόσεις

Το 2023, η Γαλλία σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας, κυρίως λόγω της επαναφοράς της πυρηνικής παραγωγής. Η EDF κατάφερε να επανεκκινήσει πολλούς αντιδραστήρες, αυξάνοντας την πυρηνική παραγωγή σε 320,4 TWh, σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό των 279 TWh που είχε επιτευχθεί το 2022. Παράλληλα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται. Τον Δεκέμβριο, κατά τη στιγμή που η Γαλλία έσπασε το ρεκόρ εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία μόνο ημέρα, η εθνική παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε τα 17.000 MW, επίδοση πρωτοφανής.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν 21,5 TWh και 50,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της RTE. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 14% και 23% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και επέτρεψε στην αιολική ενέργεια να ανταγωνιστεί την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Εξαγωγές

Παρά την χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και τη μείωση των πυρηνικών δυνατοτήτων παραγωγής στις γειτονικές χώρες της Γαλλίας, όπως τη Γερμανία και το Βέλγιο, η Γαλλία εξήγαγε μαζικά το περίσσευμα ηλεκτρικής ενέργειας της. Το 2023, η Γερμανία εμφανίζει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 2002, με 10 TWh καθαρών εισαγωγών.

Η S&P Global Ratings προβλέπει αύξηση των εξαγωγών γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6 έως 8 TWh το 2024 και το 2025, αλλά επισημαίνει τους κινδύνους που σχετίζονται με το περίσσευμα παραγωγής, το οποίο μπορεί να πιέσει τις τιμές και να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες ή πυρηνικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. H τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμανθεί στο εύρος 50 έως 60 ευρώ ανά MWh, πλην της πληθωριστικής αύξησης, λόγω του προβλεπόμενου πλεονάσματος προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια