Πανδημία ήταν και πάει. Η επιστροφή στην κανονικότητα φρέναρε το ράλι των ψηφιακών αγορών με τους καταναλωτές να επιλέγουν και πάλι για τις αγορές τους τα φυσικά καταστήματα. Η αντιστροφή της τάσης αποτυπώνεται και από το πώς κατανέμεται ο τζίρος της Κωτσόβολος μεταξύ online και καταστημάτων του φυσικού δικτύου, λίγο πριν η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών περάσει στον έλεγχο της ΔΕΗ (η πώληση από την βρετανική Currys αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2024).

Πιο αναλυτικά, στην τελευταία οικονομική χρήση της Κωτσόβολος, η οποία έληξε τον Απρίλιο του 2023, οι πωλήσεις του φυσικού δικτύου (ιδιόκτητα καταστήματα) σημείωσαν αύξηση 19,5%, στα 536,04 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο του ψηφιακού καναλιού να «ξεφουσκώνει», καταγράφοντας μείωση της τάξης του 33,2%, στα 38,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση την 30η Απριλίου 2022. Αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των καταστημάτων franchise της Κωτσόβολος, καθώς ανήλθαν σε 36,92 εκατ. ευρώ από 31,75 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη οικονομική χρήση.

ΔΕΗ: Λειτουργική κερδοφορία 500 εκατ. από Κωτσόβολο, ηλεκτροκίνηση και telecoms το 2026 [γράφημα]

Συνολικά τα έσοδα της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι την 30η Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 735,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,7% σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ.

Ας σημειωθεί ότι περίπου το 8% των εσόδων της αλυσίδας, ήτοι 58 εκατ. ευρώ προέρχονται από παροχή υπηρεσιών.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) υποχώρησαν στα 10,48 εκατ. ευρώ από 13,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Επενδύσεις

Όπως είχε αναφερθεί από διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο, κατά την τρέχουσα χρήση (1/5/2023 – 30/4/2024) ο κύκλος εργασιών πρόκειται να αυξηθεί κατά 3%, ενώ θα βελτιωθεί το περιθώριο κέρδους EBITDA. «Το ποσοστό του EBIT στις πωλήσεις πήγε στο 2,8% από 3,8% πέρσι. Μας πιέζει και θέλουμε να ξαναγυρίσουμε κοντά στο 4%, αλλά σε σχέση με το παγκόσμιο retail πιστέψτε με είναι τεράστιο νούμερο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Βασιλάκος σχετικά με την κερδοφορία.

Η αλυσίδα συνεχίζει να επενδύει τόσο σε νέα καταστήματα όσο και σε logistics. Για την τρέχουσα χρήση, η οποία άρχισε την 1η Μαΐου, έχει σχεδιαστεί επενδυτικό πλάνο ύψους 19,4 εκατ. ευρώ.

Περίπου τα μισά από τα προς επένδυση κεφάλαια (9,4 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθούν στην δημιουργία της νέας κεντρικής αποθήκης, στην οποία ευελπιστεί να εισέλθει εντός του 2024.

Παράλληλα, 4,9 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς το δίκτυο καταστημάτων και κυρίως για την δημιουργία νέων καταστημάτων, τη μετεγκατάσταση του καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη –κίνηση η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί– και στην ανακαίνιση πέντε σημείων (Τούμπα, Ευκαρπία, Mall, Άργος και Πύργος).

Τέλος, στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα για αυτοματισμούς αποθήκης εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν ποσά της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Τι λέει η εταιρεία για τα πρόστιμα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η διοίκηση της Κωτσόβολος και στα δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 2,7 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η ΔΙΜΕΑ για παραπλανητικές εκπτώσεις, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θα προβεί σε άσκηση προσφυγής κατά των αυτών των αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται «την 4η Αυγούστου 2023 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς κοινοποίησε την με αριθμό 1123/2023 κλήση σε ακρόαση. Η κλήση συντάχθηκε κατόπιν ελέγχου που διενήργησε η Αρχή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Εταιρίας, και αφορούσε 36 κωδικούς προϊόντων, στα οποία έκρινε ότι η τιμή αναφοράς – αρχική τιμή έκπτωσης είχε οριστεί σε ποσό ανώτερο από τη χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλήθηκε το προϊόν κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η Εταιρία αρνήθηκε τις αιτιάσεις και ζήτησε την απαλλαγή από κάθε πρόστιμο,με το από 23.8.2023 μακροσκελές υπόμνημά της. Η Αρχή απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπομνήματος και επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 720.000 ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε κατ’ αρχήν ενδικοφανής προσφυγή , η οποία και απορρίφθηκε από τις Αρχής απόφασης. Η Εταιρία θα προβεί σε άσκηση προσφυγής, κατά της απόφασης αυτής στην νόμιμη προθεσμία, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί.

Την 5/12/23 επιδόθηκε στην εταιρία μας η με αριθμό 0517/2023 έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), που αφορούσε σε έλεγχο για πιθανή παράβαση αναφορικά με 74 κωδικούς προϊόντων του ηλεκτρονικού καταστήματος μας.

Η εταιρεία απάντησε με το από 12.12.2013 υπόμνημά της και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Την 14.12.2023 επιδόθηκε η με αριθμό 120165/2023 απόφαση επιβολής προστίμου. Με βάση αυτήν, ο έλεγχος όσον αφορά τους 52 κωδικούς και την τήρηση της διάταξης του άρθρου 15 2α του Ν. 4177/2013, κατέληξε ότι δεν διαγιγνώσκεται παράβαση ως προς την προγενέστερη τιμή, σε σχέση με την τιμή αναφοράς. Η Υπηρεσία δέχτηκε τους ισχυρισμούς της ελεγχόμενης, ωστόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου στην αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Αναφορικά με τους λοιπούς 22 κωδικούς που εντοπίσθηκαν σε κατηργημένη από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα σελίδα κρίθηκε ότι υπήρξε παράβαση λόγω μη αναγραφής διπλών τιμών σήμερα για την προσφορά του 2021 και επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ.

Η εταιρεία επιφυλάσσεται να προσβάλει την απόφαση με τα προβλεπόμενα διοικητικά μέσα προσβολής και τα ανάλογα ένδικα βοηθήματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις