Η Κίνα έχει εγκρίνει περισσότερα από 40 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για δημόσια χρήση κατά τους πρώτους έξι μήνες από τότε που οι αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία έγκρισης, καθώς η χώρα προσπαθεί να φτάσει τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της AI, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Τεχνητή νοημοσύνη: Χρειάζεται πολλή ενέργεια και τα παλιά εργοστάσια άνθρακα

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές χορήγησαν εγκρίσεις σε συνολικά 14 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) για δημόσια χρήση την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η κινεζική κρατική Securities Times.

Πρόκειται για την τέταρτη παρτίδα εγκρίσεων που έχει χορηγήσει η Κίνα, η οποία μετρά μεταξύ των αποδεκτών την Xiaomi Corp ,  την 4Paradigm , και την 01.AI.

Το Πεκίνο άρχισε να απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να λαμβάνουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να ανοίξουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) τους στο κοινό τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτό αφενός υπογράμμισε την προσέγγιση της Κίνας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας AI ενώ αφετέρου προσπαθεί να την κρατήσει υπό την εποπτεία και τον έλεγχό της.

Εκατό εκατομμύρια χρήστες

Το Πεκίνο ενέκρινε την πρώτη παρτίδα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τον Αύγουστο, λίγο μετά την υιοθέτηση της διαδικασίας έγκρισης. Η Baidu , η Alibaba και η ByteDance ήταν μεταξύ των πρώτων εταιρειών της Κίνας που έλαβαν εγκρίσεις.

Στη συνέχεια, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές χορήγησαν δύο ακόμη παρτίδες εγκρίσεων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πριν δοθεί το πράσινο φως σε άλλη μια παρτίδα αυτόν τον μήνα.

Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τον ακριβή κατάλογο των εγκεκριμένων εταιρειών που είναι διαθέσιμος για δημόσιους ελέγχους, η Securities Times δήλωσε την Κυριακή ότι έχουν εγκριθεί περισσότερα από 40 μοντέλα AI.

Οι κινεζικές εταιρείες σπεύδουν να αναπτύξουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης από τότε που το chatbot ChatGPT της OpenAI κατέκτησε τον κόσμο το 2022.

Εκείνη την εποχή, η Κίνα διέθετε 130 LLM, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου συνόλου και μόλις πίσω από το μερίδιο 50% των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία CLSA.

Ένα από τα κορυφαία chatbots της Κίνας που μοιάζουν με το ChatGPT, το Ernie Bot της Baidu, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τον Τεχνολογικο Διευθυντή (CTO) της εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια