Η Neuralink του Ίλον Μασκ πραγματοποίησε το πρώτο της εμφύτευμα εγκεφάλου σε άνθρωπο – ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο του δισεκατομμυριούχου να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν τους υπολογιστές με το μυαλό τους. Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Μασκ έδωσε και ένα όνομα στη συσκευή εμφυτεύματος.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Neuralink και την πρώτη δοκιμή της εταιρείας σε ανθρώπους.

Τι είναι το Neuralink;

Η Neuralink είναι μια startup που ιδρύθηκε από τον Ίλον Μασκ το 2017. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που θα βοηθήσει άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς να χειρίζονται τηλέφωνα και υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο την σκέψη τους. Για να γίνει αυτό, εργάζεται στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των τραυματιών.

Υπάρχει προηγούμενο;

Προηγούμενο υπάρχει. Η Neuralink βασίζεται σε τεχνολογία δεκαετιών που στοχεύει στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για την ερμηνεία των σημάτων και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η παράλυση, η επιληψία και η νόσος του Πάρκινσον. Μια πρώιμη συσκευή είναι γνωστή ως «Συστοιχία της Γιούτα», όπως αναφέρει το Bloomberg, η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2004.

Στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των Synchron και Precision Neuroscience.

Πόσο νόμιμο είναι;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε έγκριση στην Neuralink για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του περασμένου έτους, μετά από μια σειρά δοκιμών εμφυτευμάτων σε διάφορα ζώα. Η εταιρεία επικρίθηκε έντονα για τη χειρουργική της εργασία σε ζώα, ιδιαίτερα σε πρωτεύοντα, από ομάδες όπως η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, η οποία είπε ότι η Neuralink απέτυχε σε πολλές από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι διαφορετικό έχει η συσκευή της Neuralink;

Η συσκευή της Neuralink περιέχει περισσότερα από 1.000 ηλεκτρόδια, πολύ περισσότερα από άλλα εμφυτεύματα. Στοχεύει μεμονωμένους νευρώνες, ενώ άλλες συσκευές υπό ανάπτυξη στοχεύουν σήματα από ομάδες νευρώνων. Εάν λειτουργεί, αυτό θα πρέπει να επιτρέπει υψηλότερο βαθμό ακρίβειας.

Πώς λειτουργεί ακριβώς;

Το εμφύτευμα τοποθετεί το τσιπ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα στο κρανίο του χρήστη, με τις ασύρματες επικοινωνίες να στέλνουν δεδομένα εγκεφαλικού σήματος σε μια εφαρμογή Neuralink, η οποία τα αποκωδικοποιεί σε ενέργειες και προθέσεις. Η φόρτιση γίνεται και ασύρματα. Η Neuralink έχει αναπτύξει ένα ειδικό χειρουργικό ρομπότ για την εκτέλεση της διαδικασίας εμφύτευσης.

Τι ελπίζουν να πετύχουν με τα τσιπ εγκεφάλου;

Η Neuralink θέλει να βοηθήσει τους παράλυτους, καταρχάς. Επιπλέον, ο Μασκ υποστηρίζει ότι η συσκευή του θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με απώλεια ακοής και όρασης. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είπε ότι ελπίζει ότι μια μέρα το εμφύτευμα θα μπορούσε να επιτρέψει φουτουριστικούς στόχους, όπως να βοηθήσει τους ανθρώπους να… συγχωνευθούν με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το όνομα της συσκευής

Σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό του δίκτυο τη Δευτέρα, ο Μασκ είπε ότι η συσκευή θα ονομάζεται Telepathy.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμής σε άνθρωπο;

Αυτή η δοκιμή έχει σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να βρει το σωστό σχέδιο για τη συσκευή της. Πέρυσι, η Neuralink είπε ότι θα έκανε 11 χειρουργικές επεμβάσεις φέτος, αν και οι προβλέψεις της ήταν υπερβολικά αισιόδοξες κατά το παρελθόν.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η μελέτη;

Συνήθως, αυτός ο τύπος μελέτης εγγράφει 5-10 ασθενείς και διαρκεί έως και ένα χρόνο. Το επόμενο βήμα είναι μια μελέτη σκοπιμότητας και στη συνέχεια μια βασική μελέτη, η οποία είναι περίπου ανάλογη με μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ για ένα φάρμακο. Εάν όλα πάνε καλά, πιθανότατα θα χρειαστούν πέντε χρόνια έως μια δεκαετία πριν από την εμπορική χρήση του εμφυτεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία