Η Neuralink, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Ίλον Μασκ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενός μικροτσίπ, μίας εμφυτεύσιμης διεπαφής εγκεφάλου, ήδη από το 2016. Η εταιρεία έγινε ευρύτερα γνωστή όταν απέδειξε την πρόοδό της παρουσιάζοντας έναν πίθηκο να ελέγχει τον κένσορα σε ένα παιχνίδι Pong μέσω της διεπαφής που είχε τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του. Ωστόσο, σχετικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σε ανθρώπους.

Νεότερο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Μασκ έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία Synchron, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική της Neuralink, για να συζητήσει τις πιθανότητες μίας επένδυσης.

Παραμένει ασαφές τι είδους πρόταση έχει κάνει ο Μασκ στην Synchron, δηλαδή αν πρόκειται για κάποια πρόταση συνεργασίας ή για μία πρόταση οικονομικής επένδυσης, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ίλον Μασκ, οι ανησυχίες για τον… αποικισμό στον Άρη και η υπογεννητικότητα

Η αργή πρόοδος της Neuralink

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία δεν είναι βέβαιη και ότι η Synchron δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αποδεχτεί την προσφορά του Μασκ. Μάλιστα, ο Μασκ φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την αργή πρόοδο της Neuralink στις σχετικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι η Neuralink είχε ανακοινώσει το 2019 ότι επρόκειτο να ζητήσει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους εντός του 2020. Φέτος τον Ιανουάριο, η εταιρεία άρχισε να αναζητά διευθυντή κλινικών δοκιμών που θα επέβλεπε τις δοκιμές της συσκευής σε ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και η FDA (Food and Drug Administration) δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσο μακριά βρίσκεται η Neuralink στη διαδικασία εξασφάλισης της έγκρισής της.

Τα επιτεύγματα της Synchron

Από την πλευρά της η Synchron ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι είχε εμφυτεύσει τη δική της διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή στον κινητικό φλοιό ενός ανθρώπου ασθενή στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Όπως προκύπτει οι γιατροί στο νοσοκομείο Mount Sinai West της Νέας Υόρκης το έκαναν ως μέρος της δοκιμής COMMAND της εταιρείας, η οποία στοχεύει να εξετάσει την ασφάλεια του εμφυτεύματος Synchron σε ασθενείς με σοβαρή παράλυση.

Διαβάστε ακόμα: Το 6G θα είναι εδώ έως το 2030, αλλά ξεχάστε το smartphone

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε σχετική μελέτη στην Αυστραλία, όπου τέσσερα άτομα παρέμειναν ασφαλή μετά από ένα χρόνο με το εμφύτευμα της Synchron.

Ο ρόλος των εμφυτευμάτων

Όπως και η Neuralink, η Synchron ελπίζει να παρέχει σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα τη δυνατότητα να ελέγχουν συσκευές όπως smartphone και υπολογιστές με το μυαλό τους. Αυτό θα τους δώσει την ανεξαρτησία να στέλνουν email, μηνύματα και να κάνουν διάφορες ψηφιακές εργασίες.

Το παρασκήνιο

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Μαξ Χόντακ, συνιδρυτής της Neuralink που αποχώρησε από την εταιρεία το 2021, αποκάλυψε ότι ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο με τη Synchron. Επένδυσε επίσης οικονομικά στην εταιρεία «δεδομένου του ενθουσιασμού [του] για αυτό που κάνουν».

Πάντως η κίνηση του Ίλον Μασκ δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς και στο παρελθόν είχε συζητήσεις με άλλους αντιπάλους της Neuralink. Σύμφωνα με το Reuters, ανάλογη προσέγγιση έγινε και με την Paradromics το 2020, χωρίς τελικά οι συνομιλίες να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή