Στο 3,83% διαμορφώθηκε η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου στη σημερινή δημοπρασία.

Στην προηγούμενη δημοπρασία το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,84%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,016 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,63 φορές. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει τελικώς 810 εκατ. ευρώ (625 εκατ. ευρώ το αρχικώς δημοπρατηθέν ποσό καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ).

Στα 11,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο του 2023

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Δεν θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο για το νέο 10ετές ομόλογο

Άνοιξε την Τρίτη  το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το οποίο η Ελλάδα έκανε φέτος το ντεμπούτο της στις αγορές. Στόχος είναι να αντληθούν 4 δισ. ευρώ καθώς η χώρας μας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το momentum από την πτώση των αποδόσεων και τη μείωση του spread.

To mandate για να τρέξουν την έκδοση έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.

Το ενδιαφέρον για τον 10ετή τίτλο είναι ισχυρό, με τις έως τώρα προσφορές -σύμφωνα με το IFR- να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο του αρχικού στόχου.

Το ισχυρό ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει επίπτωση και στις αποδόσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την απόδοση περίπου στο 3,5%, δηλαδή 85 μονάδες βάση από το Mid Swap, ενώ αυτό διαμορφώνεται λίγο ψηλότερα από το 3,4%, (συν 80 μ.β. από το mid swap)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης