Με μία δυνατή κίνηση, τόσο σε τζίρο όσο και σε ποσοστό, έκλεισε τον Ιανουάριο το χρηματιστήριο Αθηνών, διαπερνώντας και τις 1.370 μονάδες, υψηλό από τις 18 Μαρτίου του 2014, και βάζοντας τις βάσεις προκειμένου να αρχίσει να προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις σε αρκετούς τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 1.367,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.357,22 μονάδων (+0,15%) και 1.378,10 μονάδων (+1,70%). Ο τζίρος ανήλθε στα 137,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια αξίας 11,9 εκατ. ευρώ.

Les Echos: «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ των δανειοληπτών»

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1.01% στις 3.326,15 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.309,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,63% στις 1.182,15 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε θετικά τον μήνα, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 5,74%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 6,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +11,35%.

January effect

Τρίτος στη σειρά Ιανουάριος με θετικές αποδόσεις για το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να έχει αρχίσει να προεξοφλεί αρκετές θετικές εξελίξεις στην πορεία, με κυρίαρχη το πακέτο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς. Και αν ο πρώτος μήνας κάθε έτους δείχνει τις διαθέσεις των long, τότε το μήνυμα του φετινού Ιανουαρίου μόνο θετικό μπορεί να είναι, δεδομένου του ότι η επίδοση του γενικού δείκτη ξεπέρασε το +5%.

Μια εικόνα όμως που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη για πολλούς εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει και στην πράξη το ενδιαφέρον πολλών κεφαλαίων να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Και όχι μόνο, όπως έδειξε και η χθεσινή δημοπρασία του ελληνικού 10ετούς, η οποία απέδειξε για ακόμη μία φορά και το ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets.

Πλέον, όσο πλησιάζουμε στην στιγμή του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, τόσο το ενδιαφέρον θα παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν μπορεί να κάνει μεγάλες κινήσεις, πόσο μάλλον όταν δοκιμάζει πολυετή υψηλά και έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις, αρκούντως ελκυστικές προς κατοχύρωση.

Βέβαια, υπάρχει ένας ακόμη αστερίσκος στην αξιολόγηση της κίνησης, καθώς η αγορά αναμένει ότι το ΧΑ θα μπει στη λίστα παρακολούθησης του MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025 (η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου 2013). Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει σημαντική στήριξη στην αγορά για περαιτέρω re-rating, το οποίο σαφώς θα είναι ανοδικό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχώρισε σήμερα με το +4,07% που κατέγραψε, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της +3,03%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν και οι δύο υψηλότερα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Σαράντη και Εθνική και άνω του 1% σε Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Cenergy, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Motor Oil και Quest, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Jumbo. H Autohellas έκλεισε με απώλειες 1,76%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών