«Aυτό είναι ρεκόρ για την Ελλάδα. Αυτή την Τρίτη, περισσότερα από 35 δισ. ευρώ έφτασαν στα βιβλία προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου της. Μια επιχείρηση που είχε μια γεύση λύτρωσης για την Αθήνα» αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Les Echos, κάνοντας λόγο για επιστροφή της χώρας μας «στην ελίτ των δανειοληπτών».

Τονίζει μάλιστα, ότι στις 20 Οκτωβρίου, η S&P Global Ratings ενσωμάτωσε εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία «περιλαμβάνει τους ασφαλέστερους δανειολήπτες, δίνοντάς της βαθμολογία BBB». Λίγο πριν, η Fitch είχε κάνει το ίδιο.

Bloomberg: Ρεκόρ ζήτησης για το πρώτο ελληνικό 10ετές μετά την επενδυτική βαθμίδα

Ιδανική στιγμή

Σύμφωνα με τη Les Echos η Αθήνα επέλεξε ιδιαίτερα τη στιγμή της για να παρουσιαστεί στους επενδυτές. Από την αρχή του έτους, οι τελευταίοι έχουν δείξει έντονη όρεξη για ομόλογα που εκδόθηκαν πρόσφατα από χώρες της ευρωζώνης. Επιπλέον, η Γερμανία έσπασε επίσης ρεκόρ, προσελκύοντας προσφορές ύψους 74 δισ. ευρώ για την έκδοση χρέους διάρκειας 30 ετών ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από ένα πλεονέκτημα που συνδέεται με την ανάκτηση της θέσης της ως σταθερού δανειολήπτη. Τα ομόλογά της είναι και πάλι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό τελειώνει, η «ύπαρξή του αποτελεί στοιχείο στήριξης των ελληνικών επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν, με την ΕΚΤ, αγοραστή για τους τίτλους τους».

Επιστροφή στον Νότο

«Αλλά η επιτυχία της Ελλάδας στις αγορές δείχνει πάνω απ’ όλα ένα ευρύτερο φαινόμενο: αυτό της επιστροφής στην εύνοια των παλαιών “PIIGS”, του περιβόητου αρκτικόλεξου που συγκέντρωσε την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία (Ισπανία, στα αγγλικά), κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκή κρίση χρέους τη δεκαετία του 2010», γράφει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες