Περισσότερες από τις μισές από τις 30 μεγάλες πόλεις του κόσμου που παρακολουθούνται από τη Savills Plc θα καταγράψουν βραδύτερη ετήσια αύξηση στις αξίες των κατοικιών τους το 2024, σύμφωνα με έκθεση που αποκάλυψε το Bloomberg. Συνολικά, η εταιρεία real estate αναμένει ότι η αύξηση των αξιών των πολυτελών κατοικιών θα υποχωρήσει στο 0,6% φέτος από 2,2% το 2023 και το χαμηλότερο κέρδος από το 2019.

Τα υψηλά επιτόκια και η πολιτική αβεβαιότητα στο Χονγκ Κονγκ έχουν περιορίσει τις πωλήσεις αποτρέποντας τους αγοραστές και ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων είναι πιθανό να προκαλέσει πτώση των τιμών των κατοικιών κατά περισσότερο από 10% φέτος – καθιστώντας την ασιατική πόλη την πιο ήπια αγορά που παρακολουθεί η Savills.

Real estate: Πώς αναζοπυρώνεται το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ

«Αν και η πρώτη κατοικία εξαρτάται λιγότερο από τα στεγαστικά ακίνητα από την κύρια οικιστική ιδιοκτησία, οι πιο αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα επηρεάσουν το συναίσθημα», δήλωσε η Kelcie Sellers, ερευνήτρια στο Savills. «Πολλοί πιθανοί αγοραστές και πωλητές θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «περιμένουμε να δούμε».

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στην έλλειψη κατοικιών που κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα με το Χονγκ Κονγκ, η εξασθένιση της αγοράς εντείνεται και σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Στη Νέα Υόρκη παρατηρείται μια σιωπηλή επιστροφή στα γραφεία, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο εντείνονται τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις αναταραχές στον τεχνολογικό κλάδο. Οι κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Shenzhen, Guangzhou και Hangzhou, μετρούν επίσης πτώσεις, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να σταθεροποιήσει την ασταθή αγορά ακινήτων της χώρας.

Αύξηση των ενοικίων

Οι παγκόσμιες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5,1% το 2023 – ξεπερνώντας τις κεφαλαιακές αξίες σχεδόν σε κάθε πόλη που παρακολουθεί η Savills – εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης από υποψήφιους αγοραστές που καθυστερούν τις αγορές μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια.

Η Λισαβόνα σημείωσε την υψηλότερη αύξηση ενοικίων μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου πέρυσι, σε ποσοστό που κατά μέσο όρο άγγιξε το 22%, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά μετά την εισαγωγή των ελέγχων ενοικίων.

Ωστόσο, η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύει τις προοπτικές για τους αγοραστές κατοικιών το 2024. Η δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στο δεύτερο μέρος του έτους, σύμφωνα με τον Savills.

Το Σίδνεϊ και το Ντουμπάι είναι δύο πόλεις που επωφελούνται από την αύξηση του πληθυσμού τους με υψηλή καθαρή αξία – πρόκειται να δουν τις τιμές να αυξάνονται έως και 9,9% και 5,9%, αντίστοιχα. Επίσης προβλέψεις ανάπτυξης διατυπώνονται και για το Άμστερνταμ και το Τόκιο, που μάλιστα βοήθησαν να διατηρηθεί θετική η πρόβλεψη της μέσης κεφαλαιακής αξίας στις 30 πόλεις.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κύμα εκλογών που πρόκειται να διεξαχθεί σε σχεδόν 70 χώρες το 2024 θα μπορούσε να περιορίσει τις αξίες σε περισσότερες μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με την Savills.

«Η χρονιά που έρχεται είναι η χρονιά των εκλογών, προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα αβεβαιότητας στις προοπτικές», έγραψε στην έκθεση η Jelena Cvjetkovic, διευθύντρια παγκόσμιας κατοικίας στη Savills. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε χαμηλότερα, αλλά ακόμα θετικά, επίπεδα αύξησης της κεφαλαιακής αξίας το 2024».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή