Στα γιγαντιαία κέντρα δεδομένων στρέφει το επενδυτικό της ενδιαφέρον η Blackstone, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Blackstone: Εντοπίζει ευκαιρίες στο ευρωπαϊκό real estate

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης κέντρων δεδομένων QTS, σε μια συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεράστιων δομών που θα διαχειρίζονται κρίσιμες υπολογιστικές ανάγκες, ενώ παράλληλα θα αναδιαμορφώνουν τις κοινότητες σε όλη την Αμερική.

Το modus operandi

Και σε αυτή την αγορά η Blackstone κινείται με την πάγια τακτική που ακολουθεί στον τομέα των ακινήτων. Η εταιρεία εντοπίζει τα σημεία όπου υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για ακίνητα, αλλά πολύ λίγα για να καλύψουν τη ζήτηση. Στη συνέχεια, κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει τεράστιες κατασκευές.

Στην προκειμένη περίπτωση, η έλλειψη που εντόπισε η εταιρεία επικεντρώνεται στα κτίρια που απαιτούνται για τη διατήρηση των ψηφιακών λειτουργιών της σύγχρονης ζωής. Με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης να παίρνει διαστάσεις, εταιρείες – κολοσσοί στον τομέα της πληροφορικής όπως η Meta και η Microsoft βασίζονται όλο και περισσότερο σε εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους κρίσιμες υποδομές για να διασφαλίσουν τον χώρο και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των μηχανών που εκπαιδεύουν το λογισμικό να προβλέπει πρότυπα από έναν κατακλυσμό κειμένων, εικόνων και βίντεο. Σε αυτό το φόντο, η Blackstone θεωρεί πλέον ότι η QTS ίσως αποδειχτεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της.

 

Η εταιρεία έχει αξιοποιήσει τα αποθέματα γης που διαθέτει για να επωφεληθεί από την έλλειψη χώρου και ηλεκτρικής ενέργειας σε βασικές αγορές. Η QTS διαθέτει ακίνητα αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανάπτυξη, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια πριν την εξαγορά της από την Blackstone. Έχει καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος της Βόρειας Αμερικής σε μισθωμένη χωρητικότητα κέντρων δεδομένων με βάση τα μεγαβάτ υπό συμβόλαιο, ενώ βρισκόταν στην 4η θέση μόλις πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών datacenterHawk.

Αλλά ο τεράστιος όγκος των απαιτούμενων πόρων καθιστά την περαιτέρω επέκταση πιο περίπλοκη.

Τα προβλήματα

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ήδη επιβαρυμένο σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Η QTS εκτιμά ότι τα έργα της, μόλις ολοκληρωθούν, θα αξιοποιήσουν περίπου 6 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 5 εκατομμυρίων σπιτιών. Ορισμένες εγκαταστάσεις θα χρειαστούν νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας με υψηλότερο κόστος τους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου. Και ο οικονομικός αντίκτυπος των κέντρων δεν κατανέμεται ισομερώς, φέρνοντας αντιμέτωπους γείτονες με γείτονες για το ποιος επωφελείται από τα τεράστια βιομηχανικά πάρκα γεμάτα με υπολογιστές, αντί για ακίνητα όπως ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα που προσελκύουν σταθερή ροή επισκεπτών και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ανάγκες των κέντρων δεδομένων σε νερό αποτελούν ένα ακόμα σημείο τριβής, ειδικά σε άνυδρες πόλεις όπως το Φοίνιξ. Στην Αριζόνα, η κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έλλειψη νερού επειδή δεκαετίες εντατικής γεωργίας έχουν εξαντλήσει τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή, προκαλώντας τεράστιες ρωγμές στη γύρω γη.

Η QTS υποστηρίζει ότι το σύστημα ψύξης που έχει αναπτύξει θα μειώσει τη χρήση νερού στην τοποθεσία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια γαλόνια κάθε χρόνο. Εξετάζεται δε η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων με μικροπυρηνικούς αντιδραστήρες για την απεξάρτησή τους από τα τοπικά δίκτυα.

Στη Βόρεια Βιρτζίνια, έναν μακροχρόνιο τεχνολογικό κόμβο που συνδέεται με διηπειρωτικά καλώδια οπτικών ινών, τόσο η QTS όσο και η Compass Datacenters που υποστηρίζεται από την Brookfield Infrastructure σχεδιάζουν έργα συγκεντρωμένα σε μια έκταση 2.100 στρεμμάτων στο Manassas. Πολλοί ωστόσο φοβούνται την καταπόνηση που θα υπάρξει στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως η Blackstone δεν σκοπεύει να περιορίσει την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων, μέσω της QTS, μόνο στις ΗΠΑ. Ήδη συνεργάζεται με την Digital Realty Trust για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα