Στα μπλόκα

Μπορεί χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης να μιλούσε σε εκδήλωση του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αλλά το ακροατήριο του ήταν στα … μπλόκα των αγροτών!

Δημοσιονομική σταθερότητα!

Είπε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Χατζηδάκης «αξιολογούμε τα αιτήματα και προσπαθούμε να βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να δημαγωγούμε και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Όπως αντιλαμβάνεστε το μήνυμα είναι σαφές. Δεν υπάρχουν περιθώρια….

Τα PIGS

Εν τω μεταξύ τα θυμάστε τα PIGS – τα «γουρουνάκια» όπως αποκαλούσαν με την αλαζονεία του ηγεμόνα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γερμανίας – ε, τώρα τα πράγματα γύρισαν αλλιώς! Τα «γουρουνάκια» της ευρωζώνης έχουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τις δύο χώρες του «άξονα». Την Γερμανία και την Γαλλία!

Αναστατώσεις

Οι μεγάλοι ασθενείς, λοιπόν της ευρωζώνης, την οδηγούν σε ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Γερμανία, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Κι η κακή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας την έχει αποσταθεροποιήσει πολιτικά. Τα κυβερνητικά κόμματα είναι υπό κατάρρευση και … ανατέλλει το άστρο της AfD! Σταθερά δεύτερη δύναμη….

Οι αγρότες

Κι υπάρχει κι ένας εντυπωσιακός συγχρονισμός των αγροτών στις δύο χώρες. Οι γερμανοί αγρότες βρίσκονται έξω από το Βερολίνο και οι γάλλοι αγρότες έξω από το Παρίσι!  Κι οι δύο κυβερνήσεις δεν φέρονται διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους, πετώντας την … «μπάλα στην εξέδρα». Tο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου θα είναι αποκαλυπτικό των κοινωνικών διαθέσεων σε μία Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι στην εντατική….

Το 10ετές ομόλογο

Η χθεσινή νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ αν μη τι άλλο είναι μία αναμφίβολη επιτυχία.

Αλλά και μία ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία και την πρόοδο που έχει κάνει, όπως τόνισε μεταξύ άλλων και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης.

Να θυμίσω ότι το ποσό των προσφορών έφτασε τα 35 δισ. ευρώ αλλά και το ποσό άντλησης των 4 δισ. ευρώ ήταν πάνω από τον αρχικό στόχο των 3 δισ. ευρώ.

Η άλλη όψη

Οι χάρες και οι δημόσιες εκδηλώσεις επιτυχίας και νίκης είναι αν επίσης ως έναν βαθμό αποδεκτές.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα προαναφερόμενα μεγέθη της νέας έκδοσης του 10ετους ομολόγου είχαν να καταγραφούν πριν το 2010, δηλαδή πριν από τα πέτρινα χρόνια της ύφεσης.

Ωστόσο, όπως μου σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν κι έχουν πείρα από τις αγορές και τέτοιες εκδόσεις δεν μπορεί να συγκριθεί η τωρινή συγκυρία με εκείνη πριν από το 2010. Τότε ήταν μία άλλη εποχή για την ελληνική αλλά και τη διεθνή οικονομία. Η δεκαετία που ακολούθησε άλλαξε άρδην το οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό. Γιατί τα υπόλοιπα είναι λαικισμός….

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

( EUROKINISSI)

Κάθε μέρα σας ενημερώνουμε είτε από τον ΟΤ είτε από τις στήλες INSIDE STORIES και Il Postino για την πορεία της IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Κι έχει τη σημασία του. Κι αυτό καθώς, όπως με πληροφορούν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τέτοια δημόσια εγγραφή είχε να συμβεί χρόνια…

Ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι αμείωτο και μάλιστα λίγες ώρες πριν να κλείσει το βιβλίο. Θυμίζω ότι η τελευταία μέρα της δημόσιας προσφοράς είναι στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τη ζήτηση να απογειώνει τις προσφορές έως και πέντε φορές πάνω από τον αρχικό στόχο. Τα 3 δισ. ευρώ, όπως αρχικώς έλεγαν οι πληροφορίες, μπορεί και να αποτελούν ήδη παρελθόν ως προς το τελικό ποσό των προσφορών που θα καταγραφεί μετά το κλείσιμο του βιβλίου.

Μεθαύριο Πέμπτη βράδυ, οι πληροφορίες θα έχουν κυκλοφορήσει και την Παρασκευή το πρωί η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσαφηνίσει το τοπίο.

Elpedison

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται, όπως μαθαίνω τα στελέχη της Elpedison από το αποτέλεσμα της αναβάθμισης της μίας εκ των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που διαθέτει η εταιρεία.

Ο λόγος για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης ισχύος 400 MW. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μου λένε, η απόδοση της πιάνει και τα αντίστοιχα μεγέθη του πλέον σύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος λειτουργεί στα ελάχιστα όρια δυναμικότητας.

Αυτό άνοιξε την όρεξη των διοικούντων της Elpedison, οι οποίοι, λένε οι πληροφορίες μου, ξεκινούν τους επόμενους μήνες και τις εργασίες αναβάθμισης και της άλλης μονάδας τους στη Θίσβη Βοιωτίας ισχύος 420 MW.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories