Η κοπή της πίτας

Το έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας ξεκινά στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου και κρατά μέχρι και την άνοιξη…

Επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς, ΔΕΚΟ και λοιποί οργανισμοί και σύλλογοι πρωτοστατούν με τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι και μία αφορμή ώστε να ανταμώσουν εκτός χώρων εργασίας υπάλληλοι, διευθυντές, προϊστάμενοι, εργοδότες κ.α.

Στις ΔΕΚΟ ή σε άλλους δημόσιους φορείς είθισται να προσκαλείται και ο εποπτεύων υπουργός.

Η ΕΤΑΔ

Έτσι λοιπόν και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) θυγατρική του Υπερταμείου διοργάνωσε τη φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και προσκάλεσε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Να σημειώσω εδώ, ότι η ΕΤΑΔ επί χρόνια προσπαθεί να χαρτογραφήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα… Ακόμα και ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έθεσε σε εφαρμογή η διοίκηση του Υπερταμείου για την καταγραφή 500 ακινήτων και κυρίως για την αποτίμηση τους δεν έβγαλε πουθενά…

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κ. Χατζηδάκης ως αρμόδιος υπουργός ενημερώνεται για αυτές τις εξελίξεις και μάλλον η πρωτοχρονιάτικη πίτα του βγήκε ξινή… εκεί στην ΕΤΑΔ.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του: «Η ακινησία δεν οδηγεί πουθενά και αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι ενώ έγιναν σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα για την ανάταξη και βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο υπάρχουν πολλά που δεν πάνε κατ’ ευχήν…

Μάλλον, δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα να προσκληθεί ο υπουργός, ο οποίος κατά τ’ άλλα δείχνει να απολαμβάνει τέτοιες εκδηλώσεις

———————–

«Οι μικρές ΔΕΗ»

Πάντως, ο ίδιος φαίνεται να έχει βρει έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου στον οποίο έχει επέλθει όχι μόνο η ΕΤΑΔ και άλλες ΔΕΚΟ θυγατρικές του Υπερταμείου.

Θα ακολουθήσει το μοντέλο της ΔΕΗ ως προς την ευελιξία των προσλήψεων διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Μαθαίνω δε, ότι η βεντάλια θα ανοίξει και για άλλες ειδικότητες σε χαμηλότερες βαθμίδες του προσωπικού.

Ανήγγειλε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης νέο νόμο στο πρώτο εξάμηνο του έτους για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, με στόχο οι θυγατρικές να λειτουργούν σαν «μικρές ΔΕΗ». Όπως είπε ο υπουργός «Θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας. Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Για να δούμε θα του βγει αυτή τη φορά του κ. Χατζηδάκη;

————————

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τις εκλογή τον Ιούνιο της ΝΔ ως κυβέρνηση της χώρας.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν γενική γραμματέας Ενέργειας και αν και το όνομα της έπαιζε στους ανασχηματισμούς εντούτοις ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν της ανάθετε υπουργικά καθήκοντα. Προφανώς ήθελε η στενή συνεργάτης του στα ενεργειακά κατά την περίοδο πριν το 2019 να ψηθεί πρώτα πολιτικά…

Η κυρία Σδούκου γενικώς κρατάει χαμηλό προφίλ, οι ομιλίες της μάλλον γέρνουν περισσότερο προς τεχνοκράτη παρά σε πολιτικό. Αλλά σημασία έχει πως, σύμφωνα με την αγορά, είναι αποτελεσματική αυτό που κάνει. Κατά κύριο λόγο εμπλέκεται στα θέματα των ΑΠΕ και άλλα τεχνικά ζητήματα στο χώρο της ενέργειας.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι οι αρμοδιότητες της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεγαλώνουν…

Και πλέον στο χαρτοφυλάκιο της προστίθενται και θέματα ενεργειακής διπλωματίας.

Και πως το συμπεραίνω αυτό; Στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Εξωτερικών κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τόσο τα αποτελέσματα του διαλόγου όσο και τη συμβολή της κυρίας Σδούκου στα θέματα της ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories