Σε νέα «πίστα» τροχοδρομεί το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η πρωτοφανής ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό δεν συνιστά μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΑΑ αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, καθώς η εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας..

Σύμφωνα με πληροφορίες το 85% των επενδυτικών προσφορών προήλθε από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

ΔΑΑ: Πτήση προς τα 8 δισ. οι προσφορές και με τιμή στα 8,20 ευρώ/μετοχή

Ρεκόρ

Η προσφορά που εκδηλώθηκε συνιστά νέο ρεκόρ τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η υπερκάλυψη πλησίασε ς αν δεν ξεπέρασε τις δέκα φορές καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 8 δις. ευρώ για τα 738 εκατ. ευρώ που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ειδικά από το εσωτερικό η υπερκάλυψη εκτιμάται ότι άγγιξε τις 20 φορές, με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητά μόλις 81,6 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές (10,5 εκατ. μετοχές με 8,20 ευρώ το ανώτατο εύρος) και να προσφέρονται κοντά στα 1,7 δις. ευρώ.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, ωστόσο η καλή μέρα για το ΔΑΑ φάνηκε από την αρχή και από τα road shows του εξωτερικού των περασμένων ημερών όπου το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα έντονο από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η τιμή διάθεσης ήταν σε ένα εύρος μεταξύ 7 μέχρι τα 8,20 ευρώ ανά μετοχή, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης «κλείδωσε» στα 8,2 ευρώ.

Η διαπραγμάτευση από την επόμενη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου των μετοχών του ΔΑΑ θα σημαίνει και μία νέα ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του μεγέθους και των προοπτικών της εταιρείας αλλά και του ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές.

Το μέρισμα

Η εγγυημένη καταβολή μερίσματος, η υψηλή μερισματική απόδοση για τους νέους μετόχους από τα αποτελέσματα του 2023, το γεγονός ότι η επένδυση θεωρείται χαμηλού ρίσκου αλλά και οι ευοίωνες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού ήταν όπως εκτιμάται τα στοιχεία που κατέστησαν ιδιαίτερα ελκυστική στους επενδυτές, την τοποθέτηση σε μετοχές του ΔΑΑ, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Οι επενδύσεις

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 1,35 δις. ευρώ μέχρι το 2033. Η πρώτη φάση έως το 2028 περιλαμβάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal όπως και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι με αυτές το Βενιζέλος θα μπορεί να εξυπηρετεί 33 εκατ. επιβάτες.

Η δεύτερη φάση έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 2046 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξυπηρετεί περί τα 43,7 εκατ επιβάτες, κοντά στο όριο του που είναι 50 εκατ. επιβάτες, από τα 28,2 εκατ. επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες