Στους δείκτες του FTSE Russell αναμένεται να εισέλθει η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου. Όπως εξηγεί, το review θα πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: «Πέταξε» από την 56η στην 9η θέση μεταξύ των δέκα αεροδρομίων hub στην Ευρώπη [πίνακες]

Όπως αναφέρει ο οίκος FTSE Russell εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στο δείκτη FTSE Global Equity, θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024).

Ισχυρό το ενδιαφέρον

Πάντως η δημόσια πρόταση μόνο επιτυχής κρίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, με το Ελ. Βενιζέλος να αναμένεται να αντλήσει περί τα 740 εκατ. ευρώ, με την τιμή στο υψηλότερο σημείο του εύρους. Η IPO έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι, με καθαρό χρέος 405 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και 460 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά μερίσματα που οφείλονται στους επενδυτές πριν από την IPO από τότε έως τώρα, ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου θα έχει εταιρική αξία περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρική αξία του ΔΑΑ

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο στο Reuters Breakingviews, με καθαρό χρέος 405 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και 460 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά μερίσματα που οφείλονται στους επενδυτές πριν από την IPO από τότε έως τώρα, ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου θα έχει εταιρική αξία περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό δεν είναι υπερβολικό. Με 7,6 φορές το ετήσιο EBITDA του 2023, περίπου 430 εκατομμυρίων ευρώ, η αποτίμηση του ΔΑΑ φαίνεται φθηνή σε σύγκριση με τα μέσα υστερούντα πολλαπλάσια περίπου 11 για τον κλάδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους Breakingviews με βάση τα δεδομένα LSEG», σημειώνεται.

«Αυτό θα εξασφαλίσει μια ομαλή απογείωση στην αγορά. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα φύγουν ούτως ή άλλως ευχαριστημένοι: τα γενναιόδωρα μερίσματα πριν από την IPO θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει έως και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με την πώληση, διατηρώντας παράλληλα το δάχτυλό της στην εταιρεία του αεροδρομίου.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις