Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω δημόσιας προσφοράς καταγράφεται στην IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: «Πετάει» στις μεγάλες κατηγορίες του FTSE Russell

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από την αγορά οι προσφορές των επενδυτών για τη συμμετοχή τους αναμένεται να φτάσει στα 7 με 8 δισ. ευρώ.  Η τιμή διάθεσης των μετοχών επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, κλειδώνει στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή στα 8,20 ευρώ/μετοχή.

Το βιβλίο έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν περισσότερα δεδομένα γνωστά για τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς.

Εκτιμήσεις δε, παραγόντων της αγοράς βλέπουν το ΔΑΑ να εντάσσεται κατευθείαν στον 25άρι δείκτη των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη μεγάλη IPO των τελευταίων χρόνων κι έρχεται σε συνέχεια λίγο μετά την εισαγωγή της Optima Bank τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα επιτυχημένα placement των Εθνική και Alpha Bank. Εντός Μαρτίου αναμένεται και η διάθεση ποσοστού στο επενδυτικό κοινό της Πειραιώς.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Πηγές αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του επενδυτικού ενδιαφέροντος προέρχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πηγές αναφέρουν ότι μόλις το 15% προέρχεται από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος του ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του 30% αλλά και του timing της διενέργειας της IPO. Έρχεται λίγο μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, ενώ το σινιάλο της εμπιστοσύνης ως προς το μοντέλο αξιοποίησης των assets του ελληνικού δημοσίου ήρθε πριν το τέλος του χρόνου με τη διάθεση του 11% της HELLENiQ ENERGY.

Τα ποσοστά μετοχών

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του ΔΑΑ στο ΧΑ (το «IPO»)  λαμβάνει χώρα μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η «Συνδυασμένη Προσφορά»).

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς  και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του  ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών