Κατακόρυφη πτώση για τη μετοχή της Paytm, εταιρίας ψηφιακών συναλλαγών της Ινδίας, μετά την εντολή που δόθηκε στον τραπεζικό της βραχίονα να σταματήσει τις δραστηριότητές της. Η Paytm έχει απώλειες 2 δισ. δολαρίων στο χρηματιστηριο καθώς συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση της μετοχής (-20%) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά την εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India, (RBI)

Η κεντρική τράπεζα (RBI) δήλωσε ότι η δράση ελήφθη λόγω της μη συμμόρφωσης της Paytm Payments Bank με τους κανόνες και επίσης λόγω των εποπτικών ανησυχιών, οι οποίες -σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος- υπήρχαν επί χρόνια.

Ινδία: Στόχος να γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Η εταιρεία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση και κρίση φήμης που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αν και έχει μακρύ (και βεβαρυμένο) ιστορικό απο το 2010 που δημιουργήθηκε, γεγονός που εξηγεί και τις δυσκολίες που συναντα ο CEO της Paytm όταν προσπαθει να καθησυχάσει λέγοντας ότι η εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών της εταιρείας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Η Paytm ιδρύθηκε το 2010 από τον επικεφαλής σήμερα Vijay Shekhar Sharma ως προπληρωμένη πλατφόρμα πληρωμής λογαριασμών για κινητά και τηλεόραση αλλά επεκτάθηκε στη διευκόλυνση διαδικτυακών άμεσων πληρωμών μέσω της Ενιαίας Διεπαφής Πληρωμών (UPI), με την επιχείρηση πληρωμών να έχει γίνει από τότε η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της.

Η τραπεζική μονάδα της Paytm τροφοδοτεί την πιο δημοφιλή εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών της Ινδίας, η οποία ανταγωνίζεται την PhonePe της Walmart και την Google.

«Φραγή» απο την 1η Μαρτίου

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες για να μεταφέρουν χρήματα, να πληρώνουν λογαριασμούς και να διατηρούν ένα ψηφιακό πορτοφόλι για πληρωμές λιανικής.

Από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI), θα απαγορευτεί η περαιτέρω κατάθεση, η πραγματοποίηση πιστωτικών συναλλαγών ή η μεταφόρτωση πορτοφολιών.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει ότι αν η Paytm δεν βρει νέο ή νέους τραπεζικούς συνεργάτες, δεν θα μπορεί να προσφέρει τις περισσότερες υπηρεσίες στην εφαρμογή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Vijay Shekhar Sharma δήλωσε ότι οι συνεργασίες με τράπεζες «δεν θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν» και την Παρασκευή προσπάθησε να καθησυχάσει και πάλι τους χρήστες της εφαρμογής.

«Η αγαπημένη σας εφαρμογή λειτουργεί, θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τις 29 Φεβρουαρίου ως συνήθως», έσπευσε να δηλώσει σε μια ανάρτηση στο X.
«Για κάθε πρόκληση, υπάρχει μια λύση και δεσμευόμαστε ειλικρινά να υπηρετήσουμε το έθνος μας με πλήρη συμμόρφωση», πρόσθεσε ο Sharma.

;

Την Πέμπτη, ο Bhavesh Gupta, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Paytm, δήλωσε ότι η Paytm αναμένει να επιστρέψει στην κανονικότητα μέχρι τον Μάρτιο, «αν όχι νωρίτερα». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε συζητήσεις με την RBI και αυτές ήταν στη «θετική πλευρά».

Από την «παραγγελία» της RBI την Τετάρτη, οι μετοχές της Paytm υποχώρησαν κατά το ημερήσιο όριο τους για δύο συνεχόμενες ημέρες, χάνοντας 36% σε αξία. Ήταν στις 487,2 ρουπίες την Παρασκευή, κοντά στα χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022, και αποτιμώντας την εταιρεία στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια απαγόρευση και το χρηματιστηριακό ντεμπούτο

Η JPMorgan δήλωσε ότι η δράση της RBI υποβαθμίζει τις «δεξαμενές κερδών, τα αποτελέσματα δικτύου και την αξιοπιστία» της Paytm και «επηρεάζει ουσιωδώς» τη βασική επιχείρηση πληρωμών της, η οποία αντιπροσωπεύει το 59% των εσόδων της.

Ένα άλλο θύμα της παρέμβασης της RBI θα είναι η υπηρεσία ψηφιακής πληρωμής διοδίων αυτοκινητοδρόμων της Paytm, το FASTag, που έχει μερίδιο 17% αυτής της αγοράς.

Πέρυσι, η κεντρική τράπεζα επέβαλε πρόστιμο 650.000 δολαρίων στην Paytm Payments Bank για μη συμμόρφωση, ενώ το 2022, απαγόρευσε στην τράπεζα να αποκτήσει νέους πελάτες και διέταξε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο των συστημάτων πληροφορικής της.

Η εταιρεία έγινε διάσημη όταν η Ινδία απαγόρευσε τα χαρτονομίσματα υψηλής ονομαστικής αξίας το 2016, οδηγώντας σε μια εμφατική άνοδο των διαδικτυακών συναλλαγών, όπου η Paytm ήταν βασικός παράγοντας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος πληρωμών της Ινδίας συγκέντρωσε την προσοχή και τις επενδύσεις της Paytm από την κινεζική εταιρεία fintech Ant Group, τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και την ιαπωνική Softbank Group.  Αυτό έδωσε στην Paytm την αυτοπεποίθηση να εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή