Η Ινδία είναι ήδη μια οικονομία σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Με γνώμονα τη δυναμική των δημογραφικών στοιχείων, έχει ξεπεράσει φέτος και επτά χρόνια μπροστά από τις προβλέψεις, τη βασική της αντίπαλο, Κίνα, σε αριθμό κατοίκων, 1,4284 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Χαρισματικός Leader

Η μοίρα της Ινδίας καθορίζεται περισσότερο από ποτέ από τη σχέση της με την Κίνα. Το 1990 οι δύο χώρες ήταν ισόπαλες. Στη συνέχεια, η Κίνα με μέση ανάπτυξη 9,5% ετησίως διεύρυνε ένα εντυπωσιακό χάσμα ανεβάζοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 12.720 δολάρια έναντι 2.388 δολαρίων στην Ινδία (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Ινδία, η νέα υπερδύναμη, Τα Νέα, 14/08/2023).

Πολλές τράπεζες πιστεύουν ότι η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας (Morgan Stanley). Σύμφωνα με στοιχεία του Blackstone του πιο ισχυρού private equity fund στον κόσμο με περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, η Ινδία, με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί, είναι η τρίτη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή για επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιδόσεις

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές βασικές μεταβλητές των επιδόσεων της Ινδίας σε σχέση με τον κόσμο και τους βασικούς ανταγωνιστές της.

ΑΕΠ 2023

Ινδία 6,3%

Κίνα 5,0%

ΗΠΑ 2,1%

Γαλλία 1,0%

Πηγή: ΔΝΤ

415 εκ. Ινδοί έχουν εξέλθει από την ακραία φτώχεια τα τελευταία 15 χρόνια

Πηγή: Πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ

Μέρος του Εθνικού Εισοδήματος που κρατά το 10% των πιο πλούσιων

Ινδία 57%

Κόσμος 52%

Κίνα 43%

Γαλλία 34%

Πηγή: World Inequality Database

Συμμετοχή των γυναικών στα εισοδήματα

Ινδία 18%

Κίνα 33%

Κόσμος 35%

Γαλλία 41%

Πηγή: WI Database

Προσδόκιμο ζωής (2021)

Δημοκρατία του Τσαντ 53 χρόνια

Ινδία 67 χρόνια

Κόσμος 71 χρόνια

ΗΠΑ 76 χρόνια

Κίνα 78 χρόνια

Γαλλία 82 χρόνια

Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα

Δείκτης αντίληψης διαφθοράς το 2022

Ινδονησία 34

Ινδία 40

Κίνα 45

ΗΠΑ 69

Γαλλία 72

Δανία 90

Πηγή: Transparency International

Κατά κεφαλή ΑΕΠ 2022 σε δολάρια

Ινδία 8379

Κίνα 21476

Πηγή: COFACE

Εξαγωγές 2022

ΗΠΑ 8%

Κίνα 14%

Γαλλία 2%

Υπόλοιπο του κόσμου 73%

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Κάθε χρόνο εξέρχονται 1,5 εκατομμύριο νέοι διπλωματούχοι από τις πολυτεχνικές σχολές της Ινδίας. Τα πιο λαμπρά μυαλά προέρχονται από τα 23 Ινδικά Ινστιτούτα Τεχνολογίας. Μερικά παραδείγματα αποτελούν ο Sundar Pichai, CEO της Alphabet (Google) και ο Arvind Krishna, Chairman και CEO της ΙΒΜ.

Τα τελευταία χρόνια όμως η διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό έχει σταματήσει και μόνο 5% των διπλωματούχων μεταναστεύουν.

Το 2023, έχουν κατατεθεί 315 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και θα επωασθούν 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε βασικούς τομείς όπως το διάστημα, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι μπαταρίες και οι ημιαγωγοί.

Ακόμη, οι Ινδοί δουλεύουν γρήγορα. Χρειάζονται δεκαοκτώ μήνες για να αναπτύξουν ένα δορυφόρο, αυτό αποτελεί το μισό χρόνο από άλλες χώρες (π.χ. French National Space Agency). Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ινδία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά την Κίνα και την τρίτη θέση σε επίπεδο δαπανών (72 δις ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό).

Συμπερασματικά, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας θέτει ως στόχο να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία για να γίνει η Νο 3 οικονομία μέχρι το 2030. Για πολύ καιρό, αρνιόταν να επιλέξει μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Σήμερα, η αντιπάθεια επικρατεί απέναντι στην Κίνα και την οδηγεί προς τις ΗΠΑ. Η Ινδία, ωστόσο, παραμένει προσκολλημένη στη στρατηγική της αυτονομία και μοιράζεται με το Πεκίνο και τη Μόσχα το στόχο της επανεξισορρόπησης μιας κατά κύριο λόγο δυτικής παγκόσμιας τάξης. Διπλωμάτες της χώρας αυτής πρεσβεύουν ότι «πρέπει να βάλουμε τέλος στη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα της Ευρώπης είναι του κόσμου, αλλά αυτά του κόσμου δεν είναι της Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων