Από τα καύσιμα και τα είδη παντοπωλείου μέχρι τα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά εισιτήρια, οι καταναλωτές κάνουν περισσότερες αγορές με πιστωτικές κάρτες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις εξοφλήσουν, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αγορά: Κάναμε γιορτές με… δάνεια και πλαστικό χρήμα

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανέφεραν υψηλότερες δαπάνες πιστωτικών καρτών το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην πραγματικότητα, από το 2020, οι δαπάνες πιστωτικών καρτών αυξάνονται σταθερά σε τρία από τα τέσσερα. Εξαίρεση αποτελεί η Citigroup, όπου οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες έφτασαν σε πρόσφατη κορύφωση το 2021.

Στην JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 9% το 2023 στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην Wells Fargo, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 15%.

Οι πελάτες δεν εξοφλούν τις χρεώσεις τους τόσο γρήγορα όσο παλιά. Τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ή τα απλήρωτα υπόλοιπα λογαριασμών, αυξήθηκαν κατά 14% στην JPMorgan σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 9% στην Bank of America. Τα δάνεια πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν επίσης στη Citigroup και την Wells Fargo.

Συνολικά, τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών στις τέσσερις τράπεζες αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες το 2023. Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα ξεπέρασαν επίσης τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν περισσότερες αγορές με κάρτες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την WSJ.

Θεωρητικά, αυτό είναι καλό για τις τράπεζες που χρεώνουν τόκους στους καταναλωτές που φέρουν υπόλοιπο. Ωστόσο, η αύξηση των υπολοίπων καρτών θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι επιδείνωσης του οικονομικού πόνου για τους καταναλωτές και την οικονομία.

Ξοδεύουν περισσότερα από όσα παίρνουν

Ενώ τα τραπεζικά στελέχη υποστήριξαν ότι οι καταναλωτές σήμερα είναι καλά – επισημαίνοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας ως ένδειξη ότι μπορούν να εξοφλήσουν υψηλότερα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών – οι αυξανόμενες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές αγωνίζονται να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς.

«Οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα από όσα παίρνουν», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της JPMorgan, Jeremy Barnum, κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με αναλυτές. Θα είναι σημαντικό να δούμε πώς θα προσαρμοστούν το 2024, καθώς τα ταμειακά αποθέματα ασφαλείας – που προηγουμένως είχαν επενδυθεί από τους ελέγχους τόνωσης της πανδημίας και τις παύσεις των φοιτητικών δανείων – δαπανώνται», δήλωσε ο Barnum.

Οι καταθέσεις των καταναλωτών στις τέσσερις τράπεζες μειώθηκαν το 2023. Στην JPMorgan, οι καταθέσεις στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 3%, ενώ οι καταθέσεις στον αμερικανικό βραχίονα καταναλωτικής τραπεζικής της Citigroup μειώθηκαν κατά 8%.

Οι καταθέσεις των καταναλωτών μειώθηκαν κατά 8% στην Bank of America και κατά 9% στην Wells Fargo.

Η μείωση των καταθέσεων οφείλεται εν μέρει στη μεταφορά των χρημάτων των πελατών σε εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης απόδοσης, ανέφεραν στελέχη της Wells Fargo. Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος αισθάνονται πιεσμένα.

«Όσο περισσότερο κατεβαίνεις στα επίπεδα εισοδήματος ή όσο περισσότερο κατεβαίνεις στα επίπεδα πλούτου, ο σωρευτικός αντίκτυπος του πληθωρισμού έχει πραγματικά επιπτώσεις», δήλωσε ο CFO της Wells Fargo, Michael Santomassimo. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, έπρεπε να δημιουργήσουν μεγαλύτερα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή