Σε χαμηλό εβδομάδας υποχωρούν οι τιμές του χρυσού, καθώς επιβαρύνονται από την ενίσχυση του δολαρίου και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Το αμερικανικό νόμισμα και οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν μετά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και τη διάψευση των προσδοκιών από τα χείλη του Πάουελ για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ο χρυσός σημείωνε πτώση 0,9% στα 2.018,91 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδουσνεδριακά βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 0,9% στα 2.035,50 δολάρια η ουγγιά.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έκλεισαν οριακά χαμηλότερα

«Βλέπουμε το hangover effect της ισχυρής έκθεσης εργασίας της Παρασκευής, η οποία ώθησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τον δείκτη δολαρίου των ΗΠΑ υψηλότερα, και αυτό συνεχίζεται σήμερα και επιβαρύνει τον χρυσό» εξηγεί στο Reuters ο Τζιμ Γουάικοφ, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Ωστόσο, ο χρυσός θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων λόγω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στην αγορά που θα μπορούσαν γρήγορα να προκαλέσουν κάποια ζήτηση ασφαλών καταφυγίων, πρόσθεσε.

Η ενίσχυση δολαρίου- αποδόσεων ομολόγων

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,6% και διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό τριών μηνών, καθιστώντας τις ράβδους ακριβότερες για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς σκαρφάλωσαν πάνω από το υψηλό μιας εβδομάδας.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι προσλήψεις πλην του γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και ένα χρόνο.

Η σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας και η μεγάλη αύξηση των μισθών διέψευσαν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed τον επόμενο μήνα. Οι έμποροι μείωσαν επίσης τα στοιχήματά τους για μείωση του κόστους δανεισμού στο τέλος της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου.

Οι μειώσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, επεσήμανε ότι η ανθεκτική οικονομία και το ενδεχομένως υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πάρει χρόνο προτού αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Η Fed μπορεί να είναι «συνετή» στην απόφαση για το πότε θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της, με μια ισχυρή οικονομία που επιτρέπει στους κεντρικούς τραπεζίτες να κερδίσουν χρόνο για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του.

Η προσοχή των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα στις παρατηρήσεις μιας σειράς ομιλητών της Fed αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Το ασήμι υποχώρησε 1,6% στα 22,32 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο κατά 0,4% στα 942,75 δολάρια και η πλατίνα κατά 0,1% στα 889,90 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities