Τις πωλήσεις της φαίνεται πως αύξησε η Delivery Hero σύμφωνα με τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε τη Δευτέρα, μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ενώ προβλέπει ισχυρότερη κερδοφορία το 2024.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί και βασίζονται σε προκαταρκτικές πληροφορίες, δημοσιεύονται από την εταιρεία νωρίς σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη φυγή των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη στρατηγική πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων του κολοσσού της διανομής τροφίμων.

efood: Πώς η ελληνική cash cow δάνεισε 28 εκατ. ευρώ τη γερμανική μητρική της

Ο όμιλος Delivery Hero είναι μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων παγκοσμίως με περισσότερους 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες. Ανταγωνίζεται με τον αμερικανικό κολοσσό DoorDash, τη βρετανική Deliveroo, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία Just Eat Takeaway.com, τη σιγκαπούρικη εταιρεία Grab και την Gojek με έδρα την Ινδονησία.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα δεδομένα του London Stock Exchange Group (LSEG), που επικαλείται η εταιρεία, τα ετήσια έσοδα για το 2023 υπολογίζονται σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένονται από τους αναλυτές.

Η Delivery Hero εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο EBITDA «ξεπέρασε» τα 250 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για 254,3 εκατ. ευρώ.

Η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων, που αφορά τη συνδυασμένη αξία των συνολικών παραγγελιών στις πλατφόρμες του γερμανικού ομίλου, αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση στα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και κατά 6,8% στα 47,6 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος 2023.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,7% στα 3 δισεκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ολόκληρου του έτους ανήλθαν στα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος, αυξημένες κατά 15,7% σε ετήσια βάση – ποσοστό που εναρμονίζεται με την πρόβλεψη της εταιρείας για ανάπτυξη «περίπου 15% ετησίως» το 2023.

Το προσαρμοσμένο EBITDA, το οποίο είναι το μέτρο κερδοφορίας της Delivery Hero, ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος 2023, με την εταιρεία να αναφέρει προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA 0,6%.

Τι προβλέπει για το 2024

Ο γερμανικός κολοσσός και μητρική της ef00d, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα προήλθαν από την υγιή αύξηση των παραγγελιών σε πολλές από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η Delivery Hero έδωσε επίσης κάποιες θετικές προβλέψεις για το 2024, με την εταιρεία παράδοσης να προβλέπει αύξηση της GMV του ομίλου κατά 7-9% για το έτος, υψηλότερη από την απόδοσή της το 2023.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εσόδων του τμήματος μεταξύ 15% και 17% για ολόκληρο το έτος 2024 και προσαρμοσμένο EBITDA από 725 εκατομμύρια έως 775 εκατομμύρια ευρώ, όπως και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος.

© Max Threlfall

Τι προηγήθηκε

Έρχεται αφού οι μετοχές του Delivery Hero έχασαν περισσότερο από το 26% της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα, ολισθαίνοντας στη χαμηλότερη τιμή τους από το 2022, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε ένα μείγμα ειδήσεων σχετικά με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων χαρτοφυλακίου.

Την Τρίτη, η Delivery Hero δήλωσε ότι θα πουλήσει όλο το μερίδιο 4,5% της βρετανικής εταιρείας διανομής τροφίμων Deliveroo για 76,8 εκατομμύρια λίρες, σε αξία πολύ χαμηλότερη από την τιμή που πλήρωσε για τις μετοχές το 2021.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, οι μετοχές της Delivery Hero βυθίστηκαν απότομα μετά από μια έκθεση που ανέφερε ότι η εταιρεία είχε τερματίσει τις συζητήσεις για την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης διανομής τροφίμων Foodpanda στη Νοτιοανατολική Ασία στη Singapore’s Grab.

Η Delivery Hero διέψευσε τις φήμες ότι οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Foodpanda είχαν καταρρεύσει, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή