Σήμα ότι θα υπάρξουν 3 μειώσεις επιτοκίων φέτος από την Fed έστειλε εκ νέου ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, σύμφωνα με το Business Insider.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε τον Δεκέμβριο τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Σε μια συνέντευξη στην εκπομπή “60 Minutes”, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει «δραματικά» από τότε.

Οι πρώτες μειώσεις μπορεί να γίνουν ήδη από τον Μάιο, αλλά ο Πάουελ δεν αναφέρθηκε ρητά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “60 Minutes” την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2023 τον Δεκέμβριο παραμένουν οι ίδιες.

ΕΚΤ- Fed: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες διστάζουν να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού

Οι προβλέψεις

Τον Δεκέμβριο, οι συμμετέχοντες σε συνεδρίαση προέβλεψαν τρεις μειώσεις για το 2024, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα επιτόκια να μειωθούν στο 4,6%.

Ο Πάουελ δήλωσε στον απεσταλμένο της εκπομπής “60 Minutes” Σκοτ Πέλεϊ ότι οι προβλέψεις αυτές παραμένουν.

«Θα πω, ωστόσο, ότι δεν έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ που θα με έκανε να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα άλλαζαν δραματικά τις προβλέψεις τους», δήλωσε ο Πάουελ όταν ρωτήθηκε αν οι μειώσεις στο 4,6% εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Ο Πάουελ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ο Πέλεϊ σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι η πρώτη περικοπή θα μπορούσε να γίνει «στα μέσα του έτους, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές» του Νοεμβρίου.

Το Associated Press ανέφερε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι μειώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ήδη από τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Προσδοκίες

Η Bank of America ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι μειώσεις πιθανότατα δεν θα έρθουν πριν από τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο Πάουελ «χαμήλωσε» τις όποιες προσδοκίες ότι οι μειώσεις θα έρθουν ήδη από τον Μάρτιο.

«Εάν η οικονομία αποδυναμωθεί, τότε θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα επιτόκια νωρίτερα και ίσως ταχύτερα. Εάν η οικονομία αποδειχτεί – εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος, αυτό θα μπορούσε να μας αναγκάσει να μειώσουμε τα επιτόκια αργότερα και ίσως πιο αργά”, δήλωσε ο Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι «θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα εισερχόμενα δεδομένα, καθώς αυτά επηρεάζουν τις προοπτικές».

Από τον Ιούλιο, το επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 5,25% έως 5,5%. Όμως, παρά την ισχυρή αγορά εργασίας και την υποχώρηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ δήλωσε στη συνέντευξη ότι η Fed θέλει να δει «περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» για να προβεί νωρίτερα σε μειώσεις επιτοκίων.

Η αναφορά Τραμπ και η απάντηση Πάουελ

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Πάουελ θα προβεί σε μειώσεις επιτοκίων φέτος «πιθανώς για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς», προσθέτοντας: «Μου φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει τα επιτόκια, ίσως για χάρη  της εκλογής των ανθρώπων».

Ωστόσο, ο Πάουελ επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο “60 Minutes” ότι οι αποφάσεις της Fed είναι απολίτικες.

«Δεν λαμβάνουμε υπόψη την πολιτική στις αποφάσεις μας. Ποτέ δεν το κάνουμε. Και ποτέ δεν θα το κάνουμε», δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «η ακεραιότητα είναι ανεκτίμητη. Και στο τέλος, αυτό είναι το μόνο που έχετε. Και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τη δική μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]