Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 71 έτη για τους εργαζόμενους μέσης ηλικίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των γεννήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι 66 έτη και πρόκειται να αυξηθεί στα 67 έτη μεταξύ Μαΐου 2026 και Μαρτίου 2028. Από το 2044, αναμένεται να αυξηθεί στα 68 έτη.
Όμως η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι όποιος γεννήθηκε μετά τον Απρίλιο του 1970 μπορεί να χρειαστεί να εργαστεί μέχρι να γίνει 71 ετών για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του.
Αυτό το όριο ηλικίας μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί ακόμη υψηλότερα, λένε οι ειδικοί, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού εργαζομένων που αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό πριν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, κυρίως λόγω ασθενειών, οι οποίες μπορούν να προληφθούν.
Γαλλία: Επικυρώθηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
Η εξίσωση και το κόστος
Ο Les Mayhew, ένας εκ των υπευθύνων της παγκόσμιας έρευνας στο Διεθνές Κέντρο Μακροζωίας και συγγραφέας της έκθεσης State Pension Age and Demographic Change, δήλωσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 70 ή 71 έτη σε σύγκριση με τα 66 έτη σήμερα, για να διατηρηθεί το status quo του αριθμού των εργαζομένων ανά συνταξιούχο. Αλλά αν βάλουμε στην εξίσωση και τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε ο Mayhew, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στατιστικής στο Bayes Business School και έχει συμβουλεύσει την κυβέρνηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, μόνο το 50% των ενηλίκων στην Αγγλία και την Ουαλία είναι σε θέση να εργαστεί. Ένας μικρότερος ενεργός πληθυσμός και ένας μεγάλος οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός μειώνει τη φορολογική βάση για την πληρωμή των συντάξεων – και δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, γεγονός που δημιουργεί τα δικά του προβλήματα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού , οι παροχές προς τους συνταξιούχους θα κοστίσουν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου 136 δισ. λίρες το 2023-24, εκ των οποίων 124 δισ. λίρες θα δαπανηθούν για τις κρατικές συντάξεις.
Συνέπειες για τα φτωχότερα στρώματα
Ο Jonathan Cribb, επικεφαλής του τομέα συνταξιοδότησης στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, δήλωσε ότι, αν και δε διαφωνεί με μια υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης, η αύξησή της χωρίς την αντιμετώπιση άλλων μέτρων εξοικονόμησης κόστους δεν είναι «ρεαλιστική ή δίκαιη», προσθέτοντας ότι «Θα επηρεάσει δυσανάλογα τα φτωχότερα άτομα, των οποίων η κακή υγεία σημαίνει ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, και έτσι λαμβάνουν συντάξεις για λιγότερο χρόνο».
Ενώ η λύση του ILC είναι «ενδεικτική του είδους της πίεσης που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά», η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 έτη δεν αποτελεί «ρεαλιστική πολιτική επιλογή, εκτός αν υπάρχει πραγματική έκτακτη ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο Cribb επεσήμανε ότι ενώ οι συντάξεις που δίνονται από το κράτος και οι συνταξιοδοτικές παροχές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 45 δισ. λίρες μέχρι το 2050, η πίεση που ασκείται στα δημόσια οικονομικά από την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 105 δισ. λίρες σε σημερινούς όρους κατά την ίδια περίοδο. «Το πραγματικό ζήτημα είναι στην πραγματικότητα γύρω από το NHS και την κοινωνική περίθαλψη», δήλωσε.
Το Intergenerational Foundation, ένα ανεξάρτητο thinktank, συμφώνησε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά αμφισβήτησε σε σχέση με το σε ποιον θα έπρεπε να πέσει αυτό το κόστος.
Το πρόβλημα για τις νεώτερες γενιές
Οι νεότεροι άνθρωποι, όπως διαπίστωσε η έρευνά τους, δεν έχουν τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Το 2010, τα άτομα κάτω των 40 ετών κατείχαν 7,53 λίρες για κάθε 100 λίρες πλούτου. Μέχρι το 2020, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στις 3,98 λίρες. Το ένα τρίτο των 14 εκατομμυρίων ατόμων της Generation-X του Ηνωμένου Βασιλείου διατρέχει υψηλό κίνδυνο να συνταξιοδοτηθεί με ανεπαρκές εισόδημα.
Ο Angus Hanton, συνιδρυτής του thinktank, δήλωσε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να βασίζεται στο προσδόκιμο ζωής και στο επάγγελμα. Υποστηρίζει επίσης έναν φόρο πλούτου για τη χρηματοδότηση και την καταβολή μεγαλύτερων ποσών για τη συνταξιοδότηση των ανθρώπων, καθώς και τη μείωση του φόρου εισοδήματος και δημόσιας ασφάλισης.
«Οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τα επιπλέον χρόνια συνταξιοδότησής τους, αφού έχουν τύχει τόσο γενναιόδωρης μεταχείρισης από το κράτος», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στη βελτίωση της υγείας και των προοπτικών των νεότερων γενεών, ώστε να αποτελούν λιγότερο οικονομικό βάρος καθώς γερνούν».
Έμφαση στην πρόληψη
Ο Άντριου Σκοτ, συν-συγγραφέας του “100-Year Life”, του οποίου το νέο βιβλίο, “The Longevity Imperative”, θα δημοσιευθεί σύντομα, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της κακής υγείας όχι μόνο στην τρίτη ηλικία, αλλά από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. «Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα ήταν μια φρικτή πολιτική – ένας πραγματικά κακός τρόπος για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς», είπε.
Ο David Finch, βοηθός διευθυντή στο Ίδρυμα για την Υγεία, δήλωσε ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς την παροχή στήριξης στους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας θα επιδείνωνε την κατάσταση, καθώς θα διεύρυνε τις υφιστάμενες ανισότητες στην υγεία. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει περισσότερη στήριξη στους ανθρώπους που είναι ήδη εκτός εργασίας λόγω προβλημάτων υγείας», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως «Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν προσαρμόζοντας τους ρόλους και διατηρώντας επαφή με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια».
Τι λέει η κυβέρνηση
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διασφαλίσει ότι η κρατική σύνταξη θα παραμείνει «ένα βιώσιμο και δίκαιο θεμέλιο εισοδήματος για τις μελλοντικές γενιές».
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεσμεύσαμε 70 εκατ. στερλίνες για τη στήριξη της απασχόλησης και των δεξιοτήτων για τους άνω των 50 ετών, με αποτέλεσμα να προστεθούν επιπλέον 54.000 άνω των 50 ετών στις μισθοδοτικές καταστάσεις των εταιρειών. Το σχέδιό μας “Επιστροφή στην εργασία” ύψους 2,5 δισ. λιρών υποστηρίζει τους ανθρώπους να βρουν εργασία, επιπλέον των 14,1 δισ. λιρών για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο».
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.